Magyarország elvesztette a jogállamisági pert – Varga Judit írásban reagált

Ennek értelmében akár életbe léphet az a rendelet, amely jogállamisági előírások teljesüléséhez köti az uniós források kifizetését. A Bíróság azt is kimondta, nem a jogállamisági elvek megsértésének szankcionálása a cél. Varga Judit már reagált is az ítéletre.

Elutasította az Európai Unió Bírósága azt a magyar és lengyel keresetet, amelyet a jogállamiság elveinek a megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer ellen nyújtottak be. A bíróság szokatlan módon élőben közvetítette az ítélethirdetést.

Az ítélet megállapította: A mechanizmust megfelelő jogalappal fogadták el, az összeegyeztethető az uniós alapszerződés 7. cikk szerinti eljárással, és tiszteletben tartja különösen az Unióra ruházott hatáskörök korlátait, valamint a jogbiztonság elvét.

A Bíróság azt is hozzátette, hogy a rendelet szerinti eljárás csak akkor indítható meg, ha alapos ok van megállapítani nemcsak azt, hogy valamelyik tagállamban a jogállamiság elveinek megsértésére kerül sor, hanem mindenekelőtt azt is, hogy a jogállamiság elveinek megsértése kellően közvetlenül érinti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, illetve ennek a kockázata komolyan fennáll.

Viszont az intézkedések kizárólag az uniós költségvetéssel összefüggésben hozhatók meg, és azzal nem a jogállamisági elvek megsértésének szankcionálása a cél.

Az ítélet azt a magyar érvet sem fogadta el, hogy a rendelet megkerüli az uniós alapszerződést és túllép az abban meghatározott hatáskörökön – vagyis elutasítja az Orbán Viktor által „lopakodó jogalkotásként” emlegetett hatáskörtúllépésre vonatkozó vádat.

Varga Judit Igazságügy Miniszter szerint politikai ítéletet hozott az Unió Bírósága a gyermekvédelmi törvény miatt. Facebook oldalán azt írja, hogy a döntés élő bizonyítéka annak, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával. Az ítélet egy újabb nyomásgyakorlás az ország ellen, mert a nyár folyamán elfogadták a gyermekvédelmi törvényt. Brüsszel nem tudja annyiban hagyni, hogy a magyar emberek népszavazáson mondhatják el a véleményüket, írja. A bürokratikus elit meglátása szerint nem akarja elfogadni a magyarok szabad döntését és véleményét.

Forrás: HVG

Európai Unió BíróságaítéletjogállamiságVarga Judit