Magyar Péterék a közmédia székháza előtt tüntettek

Követelték a vezérigazgató lemondását és a 16 pontos követelésük felolvasását. A felszólalók között akadt kutyapártos és Magyar Péterrel kritikus közszereplő is.

Az eseményt Nagy Ervin színművész felszólalása nyitotta meg, aki elmondása szerint azért fog a Tisza Párttal együtt dolgozni, hogy „soha többet ne kelljen félni ebben az országban”. Őt a színpadon az egyébként kutyapártos Tóth Imre Bruti váltotta, aki üdvözölte a közmédia nézőit, „mind a 17-et”. A humorista beszédét néhány élő M1-es bejátszás követte, majd Németországban, Erdélyben és Felvidéken élő magyarok hangüzenetét játszották le a tüntetés résztvevőinek.

Nem fog kelleni a gumicsizma

„Akkor lesz demokrácia, ha a Tiszáról élőben közvetít a Duna TV” – jelentette ki az eseményen szintén felszólaló Nagy Bandó András, akinek a szavaira a tömeg a „mocskos Fidesz!”, illetve a „ruszkik haza!” skandálásába kezdett. Felszólalásában Orbán Viktornak is üzent, azt mondta, „amikor a Tisza árad, akkor nem fog kelleni gumicsizma a miniszterelnöknek, mert azt az áradást semmilyen gát nem fogja tudni megállítani”. A Telex helyszíni tudósítása szerint a humorista beszéde nagy hatást tett a tüntetőkre.

A tüntetés talán legnagyobb meglepetése Hadházy Ákos felszólalása volt, akit személyesen Magyar Péter konferált fel. A politikus megköszönte a Vidéki prókátor nevű vidéki ügyvédnek, hogy kirobbantotta a kegyelmi botrányt, mert enélkül valószínűleg ma nem tüntetnének itt, illetve kijelentette, hogy hírhamisító Papp Dánielnek, a közmédia vezetőjének le kell mondania.

Felszólalt Incze Zsuzsa, az eltűnt gyerekekkel foglakozó Csellengők című műsor alapító szerkesztő-riportere, illetve Tarr Zoltán, a Tisza Párt alelnöke is, aki azt mondta,

Ebből az épületből nemcsak a kormányzati propaganda szól, hanem nagyon jól tudjuk, hogy teljes hangerővel szól az orosz és a kínai propaganda is. És bizony a saját nyelvükön is.

Eljött a szembenézés órája

Az esemény főszereplője, Magyar Péter a média hatalmi funkcióiról beszélt és kijelentette, hogy „eljött a szembenézés órája”. Kérdéseket intézett a miniszterelnökhöz és követelte Papp Dánieltől, hogy merészkedjen ki az épületből. A Tisza-elnök a közmédia bojkottjára szólította fel a tüntetőket és Dobó István – Egri csillagokból idézett – szavaival felesküdött a haza védelmére. Beszédét követően Magyar Péter bement az épületbe, hogy átadja követeléseiket a közmédia vezetőinek, azonban bent csak egy hivatalos közleményt nyomtak a kezébe. Ezután a színpadon felolvasta a korábban kiragasztott 16 pontját.

Fotó: Németh Dániel / 444

Végül a tüntetők körbe akarták venni az épületet, hogy élőláncot alkossanak, a rendőrök azonban ezt nem engedték. „Legkésőbb október 23-án, 15 órakor a Bem téren találkozunk, és onnan vonulunk a Széll Kálmán térre” – zárta a tüntetést a Tisza-vezér.

A Tisza Párt elnöke még szeptember végén hirdette meg október 5-én szombaton 15 órára az általa „propagandagyárnak” nevezett MTVA székháza (Kunigunda útja 64. szám) elé tervezett tüntetését. Az esemény kitűzött célja kifejezni a hatalom képviselői felé, hogy „elég volt az ipari mértékű hazudozásból, elhallgatásból, a sajtószabadság totális megcsúfolásából, honfitársaink millióinak félrevezetéséből”.

BrutiHadházy ÁkosközmédiaMagyar PéterMTVANagy ErvinPapp DánielTarr ZoltánTisza PártTüntetés