Magyar Péterék a hőség ellenére is majdnem három órán át tüntettek

Szombaton 14 órakor kezdődött a budapesti Hősök terén a Tisza Párt kampányzáró tüntetése, amelyet Magyar Péter előzetesen „minden idők legnagyobb demonstrációjaként” hirdetett meg. A majdnem háromórás eseményen neves művészek is felszólaltak, de a hőség ellenére csak kevesen lettek rosszul.

A választásokat közvetlenül megelőző napra összehívott gyűlésen a beszámolók szerint több tízezren vehettek részt. Nem meglepő, hogy a 30 fok körüli hőségben néhányan rosszul lettek, ennek ellenére majd’ három órán át tartott a demonstráció.

Az alkalom első politikai beszédét Nagy Ervin mondta el, aki arról beszélt, nyilvánvalóvá vált, hogy a kultúrát ócska üzenőfalnak akarja használni a kormány, kifejtette: sok kollégája retteg színpadra állni, mert nem bírná azt a keresztre feszítést, amit a kormánypropaganda végez. „A politika által tudatosan ásott árkokat ki fogjuk tölteni betonnal, hogy többé senkinek se jusson eszébe megosztani minket” – jelentette ki Nagy Ervin.

A tüntetésen felszólalt Tarr Zoltán lelkész, a Tisza Párt EP-jelöltje, illetve Bujdosó Andrea is, aki szintén szerepel a párt EP-listáján. Utóbbi a beszédében a női egyenjogúság hazai helyzetét vázolta, amely szerinte 20 év alatt érdemileg nem változott. „Országunk akkor lesz élhető és boldog, ha minden állampolgára értékesnek érzi magát” – szögezte le.

„Gyulától Hegyeshalomig, Szakonyfalvától Felcsútig, Oklahomától Sydneyig árad a Tisza. Mindössze négy hónap telt el, azóta feltámadott a tenger, a népek tengere” – közölte a fél 4 tájban színpadra lépő Magyar Péter, aki újfent kijelentette, hogy pártja határozottan a béke mellett foglal állást a szomszédban zajló háborúval kapcsolatban. Beszédében az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a munka becsületének visszaállításáról, a „kiváltságosok hatalmának felszámolásáról”, a magyar közéletben szükséges megbékélésről és a hazai politikára jellemző apátia sikeres felszámolásáról szónokolt.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„Itt nem utcai harcosokra van szükség, hanem tisztességes, becsületes emberekre” – fogalmazott Magyar Péter, aki szerint a vasárnapi választások tétje, hogy „hosszú távon elnyomottak, vagy szabad emberek leszünk-e a hazánkban”.

A Tisza Párt listavezetője azt is elmondta, hogy – felhatalmazás esetén – visszaállítaná a KATA szerinti adózást, bevezetnék a minimálnyugdíjat, bevezetné az eurót, de beszélt bérlakásépítési programról, amelyen a párt jelenleg is dolgozik. Hozzátette, hogy a legfontosabb terveik között szerepel a politikusi vagyonok alapos átvizsgalása is, a megfelelő jogi eszközökkel.

Magyar Péter körülbelül egyórás beszéde után békésen oszlott fel a tömeg háromnegyed 5 tájékán. Az esemény végén bejelentették a párt vasárnap esti eredményváróját, amely a Várkert Bazárban lesz 19 órától.

A rendezvényen olyan művészek szólaltak fel, mint Jordán Tamás, aki Szókratész védőbeszédéből adott elő, Csézy, Bálint András, Thuróczy Szabolcs. Rusznák András, illetve a Tisza Párt mellett többször kiálló Rost Andrea.

Bujdosó AndreaHősök tereJordán TamásMagyar PéterNagy ErvinRost AndreaTarr ZoltánTüntetésválasztások