Magyar Önkormányzatok Szövetsége: kiegyensúlyozottabb viszonyokat szeretnének a kormányzat és az önkormányzatok között

Az önkormányzatok sérelmezik azt, hogy jó néhány kérdésben ismét nélkülük döntött vagy döntene a kormányzat, és bár üdvözlik a minimálbér emelést, de meglátásuk szerint a kormányzat ennek hatásait ráterhelné az önkormányzatokra, jelentette ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester, MÖSZ-társelnök. A sajtótájékoztatón jelen volt még Gémesi György, Márki-Zay Péter és Eszes Béla, a házigazda, Jánoshida polgármestere is. A felek elmondták, tiltakoznak az ellen is, hogy az iparűzési adót is, a tavalyi évhez hasonlóan megfeleznék, sőt akár majd be is fagyasztanák azt.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége ma Jánoshidán tartott sajtótájékoztatót. Egész pontosan Gémesi György elnök, Karácsony Gergely társelnök, Márki-Zay Péter elnökségi tag, és a házigazda szerepében Eszes Béla, Jánoshida polgármestere. Elmondták, 3 olyan nagy kérdésben is nélkülük döntött a kormány, amiben pedig előzetesen kellett volna kikérni a véleményüket. Ezek a minimálbér, a helyi iparűzési adó és a covid elleni védekezés, mely a járvány terjedésével újra a fókuszpontba kerül.

A minimálbér kérdéséről Eszes Béla beszélt, aki elmondta, örülnek az emelésnek, üdvözlik azt, mert nagy a környékbeli országokhoz képest Magyarország lemaradása. Nincs azonban elvarrva több, a bérrel kapcsolatos kérdés. Összecsúsznak például így a bérek, amik a közszférában feszültséget okozhatnak. A köztisztviselők illetményalapja 2008 óta változatlan, ami a polgármesteri hivatalokban dolgozókat érinti, ez a kis településeken különösen nagy probléma. Ez az összeg tehát 2008 óta 36.650 Ft. Kevés dolgozó marad, ez a bajok legközvetlenebb következménye, csak a legnagyobb lokálpatriótákra lehet számítani. Ráadásul a közfoglalkoztatotti programot most kell elküldeni, és az ő fizetésük, valamint lehetőségeik is nagyon szűkek, mondta Eszes.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a munkáltatók adóterheinek csökkentése üdvözölendő, de ennek áldozatát az önkormányzatokra hárítják. A főváros idén semmilyen kompenzációt nem kapott a kiesett iparűzési adó tekintetében, és előzetesen úgy tűnik, ez a tavalyi megoldás marad idén is, sőt, Parragh László október végén kijelentette, be is fagyasztaná, majd át is alakítaná ezt a rendszert.

A felek elmondták, a Covid elleni védekezés, szerintük az önkormányzatok sikeresek voltak. Jelenleg azonban a kormányzat a felelősséget át akarja hárítani, amikor nekik, mint munkáltatóknak kell eldönteni, hogy kötelezővé teszik-e az oltást. Úgy ráadásul, hogy ehhez sem a megfelelő felszerelés, és ami talán még fontosabb, sem a megfelelő információ nem áll rendelkezésre. Ezzel kapcsolatban Márki-Zay Péter elmondta, hogy a hódmezővásárhelyi operatív stáb ülésén sem képviselteti magát sem a kórház, sem a Kormányhivatal.

Megígérte, hogy ha új kormány lesz jövőre, akkor politikamentesen támogat minden önkormányzatot, és nem csak egyes témákban működik együtt velük, hanem rendszeres partnerként tekint majd rájuk.

A sajtótájékoztató fő gondolati váza a kormányzat és az önkormányzatok közötti egészséges egyensúly megteremtése volt. Gémesi György ehhez hozzáfűzte, megszületett az önkormányzatok napján készített vitaanyag első része is. Ebből egy olyan anyagot szeretnének készíteni, amely elindíthatja ezt az egészséges egyensúlyt. Ez már csak azért is fontos, mert ahogy arról Gémesi beszélt, az önkormányzatok az állam után a második legnagyobb munkáltatók az országban.

A holnapi napon az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsát is összehívták, azonban nem örülnek annak, hogy ezen csak a helyi iparűzési adóról lesz szó, a minimálbérből nem.

Helyi Iparűzési AdóMagyar Önkormányzatok Szövetségeminimálbérönkormányzatiságvédekezés