Magyar kezdeményezésre tilthatnák be az energiaitalokat a 18 éven aluliaknak az EU-ban

Az Európai Unió tagállamaiban lenne igény arra, hogy legalább ajánlások fogalmazzanak meg az energiaitalokkal kapcsolatban. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága (PETI) most napirendre vette egy magyar magánszemély, Berencsi Péter által benyújtott, fiatalokra vonatkozó energiaital-tilalmat.

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága (PETI) napirendre vette a Berencsi Péter magánszemély által benyújtott, fiatalokra vonatkozó energiaital-tilalmat. Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy legalább egymillió aláírást össze kell gyűjteni legalább hét tagállamból. Ha ez sikerül, akkor az Európai Bizottságnak is foglalkoznia kell a kérdéssel.

A Berencsi által benyújtott indítvány célja, hogy európai jogszabály tiltsa a 18 éven aluli fiataloknak az energiaital-vásárlást, hasonlóan a dohánytermékekhez és az alkoholtartalmú italokhoz. A petíció kezdeményezője szerint „az egészség védelmének kritikus fontosságát és a gyermekek egészségének védelmét, amelynek minden társadalom számára prioritást kell jelentenie.”

Anatoile Luca, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kríziskommunikációs referense úgy reagált, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Bizottság által elfogadott szakmai álláspont, hogy az energiaitalok által okozott „taurin- és D-glükuronolakton-expozíció nem jelent biztonsági kockázatot”, még rendszeres fogyasztás mellett sem.

Luca elmondta, hogy a korábbi vizsgálatokból kiindulva exponenciálisan növekszik a fiatalok körében az energiaital-fogyasztás, bár a válaszokban is csak a 2011-es felmérések eredményeit dolgozta fel. Hozzátette azonban, hogy bár 2009-ből származik a hatóság utolsó felmérése a taurin és a D-glükurono-γ-lakton biztonságosságát illetően, az energiaitalokat általában, a többi összetevővel együtt, nem vizsgálták be soha.

Mivel itt közel 10 éves adatokról van szó, az Európai Parlamentben többen felvetették, hogy a koffeines italok mentális hatásait is vizsgálni kellene a fizikai egészségkárosodás mellett.

A petícióval kapcsolatban egyetlen ellenvetés érkezett, a Patrióták Európáért magyar képviselője, Szekeres Pál állt ki amellett, hogy zárják le a petíciót. Azzal érvelt, hogy az energiaital fogyasztás szabályozása maradjon tagállami kompetencia, amelyet Magyarország az idén nyári kormányrendeletével meg is kezdett.

(Forrás: hvg.hu)

Berencsi PéterEFSAenergiaitalEUfiataloktilalom