Magánterületen nem tiltott a szilveszteri tűzijáték

Tegnap írtunk róla, hogy a kormány megtiltotta szilveszteri tűzijátékozást. Maradt azonban egy kiskapu, mert a meghozott rendelet úgy értelmezhető, hogy magánterületen szabad a pirotechnikai eszközök használata.

Magyar Közlönyben megjelent rendelet kiemeli, hogy a korábban a december 28-31. közti időtartamra kiadott tűzijáték árusítási engedély idén nem jogosít árusításra.

Az alacsony kockázatú és alacsony zajszintű pirotechnikai termékek viszont december 28-án 18 óra és január elseje reggel 6 óra között csak a közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen nem használhatók fel.

A magánterületen viszont szabad ezek használata ebben az időszakban.

Ugyan tilos lesz idén az árusítás, de a hatályos jogszabályok szerint 1 kilogrammig egész évben tárolhatók bizonyos pirotechnikai eszközök, a 2. osztályba tartozó tűzijáték – a petárda kivételével – megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználásához nem kell engedély. Azok magánterületen fellőhetők lesznek.

magánterülettiltástüzijáték