Magáncégek segítik a távoktatást

A magánszektor két szereplője, egy, a piacról államilag kiszorított tankönyvcég és egy filmtechnikai vállalat is felajánlotta: ingyenesen segíti a távoktatást, illetve a digitális tanrend kivitelezését az iskoláknak.

Néhány napja tette közzé a szegedi Mozaik Kiadó Facebook-bejegyzését, amiben – néhány nappal az iskolák bezárásának bejelentése előtt, tehát arról még nem tudhattak ekkor – azt közölték: arra az időszakra, amíg az egészségügyi veszélyhelyzet miatt diákok nagy számban kényszerülnek otthon maradni, a Mozaik Kiadó az otthoni tanulás megkönnyítésére minden közismereti tankönyvét digitális formában, online ingyenesen elérhetővé teszi.

A kiadó digitális tankönyveit korábban széles körben használták itthon, de néhány éve a tankönyvpiac állami korlátozása után alig kaptak tankönyvi minősítést, így bár néhány iskolában „nem hivatalosan” megrendelik, alig használhatják hivatalos, iskolai keretek közt, így állhatott elő az a helyzet, hogy a magyar fejlesztésű tankönyveket világszerte használják, de itthon nem lehet.

Most ez a kiadó tette elérhetővé ingyenesen a tankönyveit, amelyeket weboldalukon a korábban regisztrált vagy újonnan regisztráló tanulók és tanáraik  érhetnek el bejelentkezést követően a linken található tankönyvek borítójára vagy a „demo” feliratra kattintva.

Miután Orbán Viktor bejelentette az iskolák bezárását és a digitális tanrendet, a Dunakeszin található VisionTeam filmtechnikai cég jelentette be, hogy a távoktatás képi lebonyolításában segít. „A miniszterelnök mai bejelentése után szeretnénk segíteni azokat az iskolákat, ahol nincs lehetőség az órák digitális közvetítésére. Kérjük, jelentkezzenek azok az oktatási intézmények, akiknek erre szükség lenne!” – írják bejegyzésükben, melyben olyan iskolákkal keresik a kapcsolatot, melynek szüksége van kamera, laptop, monitor, vagy egyéb technikai eszköz ingyenes kölcsönzésére, melyet biztosítanának nekik.

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)Mozaik KiadóVisionTeam