Ma vette át Cselőtei Katalin a város elismerését

Nem tudott részt venni azon a díszközgyűlésen, amin a városi díjakat, elismeréseket átadták, ezért ma vehette át a „Hódmezővásárhely Nevelés- és Oktatásügyének Szolgálatáért” kitüntetést Márki-Zay Péter polgármestertől.

Cselőtei Katalin 41 éve pedagógus kisebb-nagyobb megszakításokkal. Elmesélte, hogy még iskolás volt, amikor húga sokszor fordult hozzá segítségért a matematika vagy a fizika megértésében, és miután segített mindig azt a reakciót kapta: „Ez ilyen egyszerű? Az iskolában miért nem így magyarázták?” Ez a sikerélmény indította el a pályán, amelyet többször – az anyagiak miatt – elhagyott, de mindig visszatért, mert nagyon szeret tanítani. Most már nyugdíjas is lehetne, de mégis úgy döntött, tanít még.

A diákok a matematikát és a fizikát nem nagyon szeretik, de pedagógusként úgy gondolja, meg kell találni velük a hangot, így sokszor már az ő kedvéért készülnek. Amikor pedig sikerélményeik kezdenek lenni a tárgy megértésében, akkor már önmagukért is energiát fektetnek a tanulásba. A gyerekek mindenesetre szeretik, felkeresik az iskola elvégzése után, felköszöntik ünnepekkor, kikérik a véleményét.

Elmondta, hogy borzasztóan nagy megtiszteltetés számára, és nem is érti miért éppen ő, hiszen annyi jó pedagógus van a tantestületben.

A pedagógust az alábbi méltatással javasolta az Eötvös igazgatója, Hornyák János:

Cselőtei Katalin matematika-fizika szakos középiskolai tanárként végzett 1982-ben a Szegedi József Attila Tudományegyetemen, és azonnal elhelyezkedett a pedagógus pályán. Több vásárhelyi középiskolában (Gregus Máté Szakközépiskola, Kalmár Zsigmond Szakgimnázium) eltöltött év után 2021 szeptembere óta a Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikumban tanít teljes állásban, a természettudományi munkaközösség megbecsült tagjaként.

Kiemelkedően eredményes a közismereti oktatásban, kiváló módszertani kultúrával dolgozik a felzárkóztatás és a tehetséggondozás területén is. Gyakorlatorientált, tevékenységközpontú, tanulási eredmény alapú módszereket alkalmaz. A tanulási-tanítási folyamatban rendszeresen használja a digitális eszközöket, azokat tudatosan a pedagógiai céljainak megfelelően, rutinszerűen alkalmazza. Munkájában épít a tanulói kreativitásra, jól kezeli a tanulói sokszínűséget, az egyéni ötleteket, kezdeményezéseket támogatja. Fejleszti a munkaerőpiac által igényelt kompetenciákat: önállóság, kreativitás, problémamegoldás, csapatmunka, felelősségvállalás, érzelmi intelligencia fejlesztés, rugalmasság. Pedagógiai munkájában épít a szociális tanulásban rejlőlehetőségekre. Személyes hitelességével, felkészültségével és a diákok elfogadásával, szeretetével szakterületén iránymutató kollégái számára is. A végzős diákoknak heti két alkalommal tartott érettségi felkészítő foglakozásokat, a tanulók szeretik és tisztelik. Sok éves tapasztalatával, pedagógiai módszereivel a legnehezebb hátterű és gyengébb képességű tanulókkal is megtalálja a közös hangot.

Évek óta koordinálja és szervezi iskolai szinten a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyt, ahol munkájának köszönhetően évről évre bővül a nevezők száma, idén az iskola 40 diákja jelentkezett a kihívásra és kiemelkedő 2. és 8. helyezést ért el a tanulóival.

Kollégái azt írják méltatásukban: Iskolánk nagyon büszke arra, hogy Cselőtei Katalin fáradhatatlan, áldozatos, önzetlen és kimagasló szakmai tapasztalatával és munkájával hozzájárul a tanulóink sikeres érettségi vizsgájához, jövőbeli eredményességéhez és személyiségfejlesztéséhet, és követendő egyéni és pedagógia értékeket képvisel. A pályán eltöltött hosszú évek ellenére mindig nyitott tudott maradni az új módszerekre, kihívásokra.”

Ezt a méltatást hallhatta a díszközgyűlésen készült felvételen. A pedagógus elmondta, nagyon meghatódott a szép szavaktól.

Cselőtei KatalinelismerésMárki-Zay Péterméltatáspedagógus