Ma van a Nemzetközi Melltartó Nélküli Nap

A kampány a mellrákra és annak megelőzésére akarja felhívni a figyelmet. Október egyébként is a mellrák elleni küzdelem hónapja. Illusztráció: pixabay

A Nemzetközi Melltartó Nélküli Nap (a No Bra Day) célja a melltartómentesség népszerűsítése és a mellrák tudatosságának növelése. Ezt hagyományosan október 13-án rendezik, és évről-évre egyre nagyobb figyelmet kap – világszerte.

Az eredeti, „BRA Day” néven ismert eseményt dr. Mitchell Brown plasztikai sebész indította el. 2011. október 19-én a kanadai Torontóban, ahol két kórházban a Women’s College Hospital és a Toronto General Hospitalban rendezték az első BRA Day konferenciát, melynek címe „Mellrekonstrukció – A tanulás és megosztás estje”. Brown azt találta, hogy sok kanadai nő, aki mellrák miatt mastectomián esett át, ellenállt a helyreállító műtétnek. Ezért megalapította a „Breast Reconstruction Awareness” (BRA) napot, hogy felhívja a nők figyelmét a rekonstrukciós emlősebészet elérhetőségére. A Melltartó Nélküli nap célja, hogy felhívja a figyelmet az emlőrákszűrésre, felhívja a nők figyelmét a mellrák tüneteire, és arra ösztönözze a nőket, hogy rendszeresen végezzenek önvizsgálatot.

A Nemzetközi Melltartó Nélküli Nap története 2011-ben kezdődött, amikor a kanadai aktivista, David Jay által létrehozott „The SCAR Project” (Severe, Conquering, Adversity, and Rising) projekt keretében felmerült egy ötlet. Ez a mellrákkal szembeni harcot és a túlélők empátiáját ösztönözte, művészi fotográfia révén bemutatva a rákbetegek testét, és annak hihetetlen erősségét.

A kezdeményezésnek köszönhetően David Jay barátjával, Philanthropy Philosopherrel (Amber Rose) azon voltak, hogy létrehozzák a melltartómentesség hírvivőjeként szolgáló napot. Az esemény célja a mellrák tudatosságának növelése, és annak ünneplése, hogy azok a nők, akik átmentek a mellrákon vagy a műtéten, büszkén megmutathassák a testüket.

Az első Nemzetközi Melltartó Nélküli Napot 2011 október 13-án tartották, és széles körben a közösségi médiában terjedt el. A kezdeményezés gyorsan népszerűvé vált, és számos országban kezdték el tartani.

Az évek során ez a nap egyre népszerűbb lett, és egyre több nő csatlakozott hozzá. Sok nő találja meg ezen a napon a bátorságát ahhoz, hogy eldobja a melltartóját és büszkén viselje testét.

A Nemzetközi Melltartó Nélküli Nap az évek során számos kritikát is kapott. Bírálói szerint az esemény lehetőséget ad a túlzottan szexista hozzáállásnak, mások azt állítják, hogy az esemény szükségtelen nyomást helyez a nőkre azért, hogy válasszanak a melltartóviselés és annak elhagyása között.

Azonban az esemény hű maradt eredeti céljaihoz, amelyek közé tartozik a mellrák elleni harc támogatása és a test pozitív üzenetek küldése. Egyes helyeken a Nemzetközi Melltartó Nélküli Nap összekapcsolódik jótékonysági eseményekkel és programokkal, amelyek a mellrák elleni kutatást és kezelést támogatják.

mellrákmelltartó nélküli napönvizsgálat