Ma van a cigányság világnapja – az Észak utcai óvodában emlékeztek meg róla

A cigányság világnapja egy tavaszköszöntő ünnephez kötődik, ezen a napon indultak tovább a vándorok a téli szálláshelyükről. A Cigány Nemzeti Tanács és az önkormányzat az Észak utcai óvodával közösen szervezett megemlékezést.

Az Észak utcai óvodában erről a jeles napról emlékeztek meg. A rendezvényen Márki-Zay Péter polgármester is részt vett, aki elmondta, szeretné ha Hódmezővásárhelyen nem lenne hátrány ha valakinek sötétebb a bőrszíne vagy a cigány kultúrát is ismeri. Elsorolta mi mindent tett az önkormányzat ennek a célnak az eléréséért. Kiemelte Tóth István romareferenst, aki számos kulturális rendezvényt szervezett már a roma kultúra megismertetésének érdekében. Megtudhattuk, hogy idén egy roma festőművész alkotásait tekinthetjük majd meg a Roma Kultúra Napja alkalmából.

Márki-Zay Péter azt is elmondta, hogy sok, a felzárkóztatást elősegítő programot indítottak már a városban, például a Petra modellprogramot, vagy az ingyenes angol nyelvtanfolyamot a könyvtárban.

„Azt szeretnénk, ha a helyi romák boldogan tudnák megélni saját cigányságukat, nem hátrányként értékelnék azt” – mondta a polgármester.

A rendezvényen a cigányság egyik jelképét, a vörös rózsát tűzték a gomblyukakba, és közös énekkel-tánccal emlékeztek a cigányság világnapjára.

Tóth István elmondta, hogy amikor a cigányok a téli szálláshelyükről elindulva, útra keltek családjaikkal, közösségeikkel, a jobb élet reményében tették ezt. ” Mindent magukkal vittek….a tudásukat, a szeretetüket, az élni akarásukat. Azt a reményt, amivel nap, mint nap legyőzték önmagukat… A nehéz körülményeket, olykor a megvetést, még az üldöztetést is.”

Tóth, aki maga is roma származású, kiemelte: „Nekünk, most élőknek, kötelességünk tovább vinnünk azt az örökséget, amelyet elődeink ránk hagytak. A döntés, most a mi kezünkben van! Élünk-e azzal a lehetőséggel, hogy napról-napra jobb emberré váljunk, akkor is, ha a körülményeink olykor embert próbálóak. Mert egyre inkább értékké válik az emberség. Olyan portékává, ami nem megvásárolható a szupermarketekben vagy a piaci kofáktól. Ehhez segítenünk kell egymást! A cigány talán abban segíthet, hogy hogyan lehet családjainkban az érzés-élményeinket átörökíteni, hogy ne váljuk érzéketlenné a környezetünkre. A magyar talán abban, hogy hogyan lehet tanulni a toleranciát, engedni és elismerni a másik ember tudását, kiteljesedését.

Dolgunk van egymással! Tegyük élhetőbbé a környezetünket, családjainkat, ezt a várost!”

A rendezvényen nem csak ovisok és a városvezetés vett részt, ott voltak a Kapcsolat Központ munkatársai is, akik nap mint nap sokat dolgoznak a helyi cigánysággal.

HódmezővásárhelyMárki-Zay PéterTóth István