Ma Mindszenten az idősek otthonáért tüntetnek

Demonstrációt szervez az helyi idősek otthonának további működtetéséért Jancsovics Attila, a nemrégiben lemondott önkormányzati képviselő. A városi lap is ezzel a témával van tele, és Vásárhelyt hibáztatják a kialakult helyzetért.

Ma 15 órára tüntetésre várják a mindszentieket a városházához. A megmozdulást szervező, mandátumáról éppen az idősek otthona miatt lemondott önkormányzati képviselő, Jancsovics Attila a közösségi oldalán megjelent felhívásban azt kéri a résztvevőktől, hogy politikai transzparenseket, zászlókat ne, inkább mécsest hozzanak magukkal. A demonstrálók azt tervezik, 16 óra után átvonulnak a bezárásra ítélt otthonhoz, ahol élő láncot alkotnak.

Pálinkó Máté, aki Jancsovics Attila helyét foglalhatja el a mindszenti képviselő-testületben, szintén részvételre buzdított minden városlakót. Azt írta tegnap: „Elvettek már tőlünk egy gimnáziumot, elvettek tőlünk két bölcsődét, elvettek tőlünk egy óvodát, elvettek tőlünk egy OTP-fiókot és megannyi munkahelyet. És ha nem vigyázunk, ha a polgárok nem állnak ki az ügyem, a közös ügyünk mellett kellő számban, akkor elveszik tőlünk a helyi idősotthont, a kormányablakot és az éjszakai orvosi ügyeletet is! Ha a helyi polgárok nem rázzák meg magukat, még inkább a fejükre fog nőni a testület.”

Mindeközben az önkormányzat lap, a Mindszenti Hírek októberi számában több cikk is foglalkozik a témával. A képviselő-testületben született döntés ismertetése mellett Zsótér Károly külön polgármesteri köszöntőt írt az idősek világnapja alkalmából. A városvezető úgy fogalmaz a lapban: „Az Idősek napja minden éveben figyelmeztet arra, hogy elődeink már megtették mindazt, amit a családjuk és az országunk szolgálata megkövetelt, ezért számukra a pihenés és a róluk való gondoskodás ideje kell, hogy következzen, megérdemlik, hogy nyugdíjas éveiket a legnagyobb nyugalomban tölthessék. Hiszen ők azok, akik mindig mellettünk álltak és támogattak, ezért most rajtunk a sor.” Egy harmadik írás minden felelősséget Hódmezővásárhely nyakába varr, mert kilépett a kistérségi társulásból, de arról nincs említés, hogy a megyei jogú város pont azért határozott így, mert Mindszent nem teljesítette az anyagi hozzájárulását, és több tízmillióst tartozást halmozott fel. Zsótér Károly egyenesen úgy fogalmazott a lapnak: „Vásárhely kész tények elé állított minket, cserbenhagyva ezzel a Mindszenten ellátott időseket.”

HódmezővásárhelyHódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulásidősek otthonaMindszentZsótér Károly