Ma és hétfőn még számolják a baglyokat Vásárhelyen

Idén is meghirdette a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az erdei fülesbagoly telelőhelyeinek felmérését, amely pénteken kezdődött, és hétfőig kerül sor Hódmezővásárhelyen is.

Összeírásukhoz a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület a lakosság segítségét is kéri, hiszen olyan helyeket is szívesen választanak maguknak a baglyok, amelyek csak zárt közösségek számára elérhetők és a szakemberek előtt ismeretlenek. A számlálás első helyszíne péntek reggel az Alföldi Galéria udvara volt, ahol 40 egyed pihen a fák ágai között. Az elmúlt években pedig átlagosan 300 erdei fülesbaglyot számoltak össze Vásárhelyen.

A helyi természetvédelmi egyesület tagjai egy online adatbázisba mentik az észlelt fajok számát, mesélte el a Vásárhelyi Televíziónak Molnár Ádám, a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület elnöke. A fészkelőpárok télen szétszóródnak, normál esetben mezőgazdasági területen, erdőmenti fasorokban vagy erdőkben telelnének. Mivel azonban éjszakai állatokról beszélünk, nappal pihennek, a lombhullató fák azonban a többi ragadozómadár elől nem nyújtanának menedéket, ezért beköltöznek, különösen a mezőgazdasági városok, mint például Hódmezővásárhely játszótereire, közintézmények védett udvaraiba és egyéb belterületeire.

Az erdei fülesbagolyoknak nem csupán természetvédelmi értékük van, de fontos gazdasági és egészségvédelmi szerepet is betöltenek, hiszen telente egy fülesbagoly átlag 2,5 rágcsálót eszik meg naponta, ezzel szabadítja meg a mezőgazdasági területeket.

Az egyesület kéri a lakosság segítségét, különösen a nyilvánosság elől elzárt, lakossági helyek tekintetében.

erdei fülesbagolyMolnár ÁdámnépszámlálásVásárhelyi Természetvédelmi Egyesület