Lószerszámokból és pásztoreszközökből látható kiállítás a Tornyai múzeumban

A Perényi János (a képen lóháton) magángyűjteményéből összeállított tárlat mától szeptember második vasárnapjáig tekinthető meg.

E hétvégétől Perényi János lószerszám és pásztoreszköz gyűjteményéből tekinthetnek meg egy kiállítást az érdeklődők a Tornyai János Múzeum emeletén. A kizárólag magángyűjteményi anyagból válogató néprajzi tárlat a legeltető állattartás, a pásztorkodás és a lótartás világába enged betekintést egy rendkívül gazdag tárgyegyüttesen és archív fotókon keresztül.

A kiállított tárgyak egy része

A közelmúltban Boldog Gizella-díjjal kitüntetett Perényi János lótenyésztő, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület ügyvezető elnökének rendkívül gazdag néprajzi gyűjteménye egyes darabjait a különböző mezőgazdasági kiállításokon és rendezvényeken, illetve korábban az ún. Pincemúzeumban láthatták a pásztorélet múltja és a lótenyésztés, lótartás iránt érdeklődők. A most megnyíló kiállításon a különböző típusú pásztorbotok, karikás ostorok, kolompok és más pásztoreszközök mellett a lovagláshoz és a fogatoláshoz elengedhetetlen lószerszámok, nyergek, továbbá tenyésztői díjak, oklevelek
sorakoznak a múzeumi térben. Az eltűnőben lévő pásztoréletet és a motorizációval visszaszorult klasszikus igásállattartást a tárgyakon túl a 20. századból származó archív felvételek és a gyűjtő saját fényképei, valamint Terendi Viktória néprajzkutató ismertető szövegei hozzák közelebb a vásárhelyi közgyűjteménybe betérőkhöz.

A Válogatás Perényi János lószerszám és pásztoreszköz gyűjteményéből című kiállítás
szeptember második vasárnapjáig tekinthető meg a Tornyai János Múzeum emeleti
nagytermében.

HódmezővásárhelyKiállításlőszerszámoperényi jánospásztoreszközTornyai múzeumVásárhelyvásárhelyi hírek