Limara mindig hagyományos karácsonyi menüt készít, némi pikantériával (A cikk végén az Ön menüjére is kíváncsiak vagyunk!)

A makói gasztroblogger, Tóthné Libor Mária idén is vendégül látja népes családját. Már hetek óta készül és a konyhában tölti minden idejét, de elfoglaltságai mellett is interjút tudott adni a Hódpress-nek, hogy segítsen a háziasszonyoknak tökéletessé varázsolni az ünnepi asztalt, ahogy azt kell: halászlével, töltött káposztával, és náluk rengeteg (mákos) bejglivel.

Bár Limara a hagyományos menü híve, ami minden Szenteste filézett halászlével indul náluk, és már bajai módra, gyufatésztával eszik. A második fogásként következő rántott halfilét idén lazacra cseréli, fekete rizs körettel, narancsos sárgarépával, és rukkolával.

Sült kacsa Limara módra

„Szenteste a család sosem kér édességet, jól laknak a főfogásokkal, az én nagy szomorúságomra nálunk senki sem szereti a mákos gubát, így már húsz éve nem ettem, de most jár a fejembe egy pohárkrém, narancsos mascarpone krémmel rétegezve. ”

-mondja a gasztroblogger.

Karácsony első napján Limara a testvérét és annak családját látja vendégül. Gyöngyösből főznek levest, házi csigatésztával, másodikként pedig a jó öreg töltött káposzta érkezik, ami nagyon fel tudja dobni ezt az ételt az a füstölt hús. Több praktika is van arra, hogy mitől lesz nagyon finom a töltött káposzta. A káposztát jó helyről, nem szupermarketből kell vásárolni, a darált hús pedig mindig legyen zsíros, és érdemes a kerekszemű rizst előnyben részesíteni. Szinte hihetetlen, de van olyan családtag Limaráéknál is, aki nem szereti a töltött káposztát, neki kacsasültet készít majd.

Töltött káposzta mindig egy kis füstölttel

Az édességekre visszatérve, Libor Mária legalább egy hetet tölt karácsony előtt a konyhában az édességek elkészítése miatt. Náluk a család kedvence a mákos bejgli, kevés diósat is esznek azért, de a diót az ünnepek alatt inkább a zserbóban eszik meg. Zserbót most már évek óta mézes formában is készít a gasztroblogger, amit szintén imád a família.

Mézes és sima zserbó

A puszedli is kötelező elem.

„A húgom gyermekének most már jó ideje karácsonyra egy nagydoboz puszedlit adok, azt kér tőlem”

-teszi hozzá nevetve.

Mézeskalácsot egész advent alatt sütött Limara, több kiló mézeskalács készült el, és lesz linzer, és ischler is, amiket egészen kicsi falatokra szokott elkészíteni, hogy ne érezzék úgy a családtagok, hogy ha megesznek egyet, azzal bűnöznek.

Mákos bejgli, ami a kedvenc Limaráéknál

A Makón élő Limarának a kedvenc ünnepe a karácsony, ha valaki ajándékba szeretne süteményt vinni, ő a linzert ajánlja, mert nagyon sokáig eláll. A gasztrobloggernek most jelent meg legújabb könyve a Csipet kiadó gondozásában Limara vendégvárói címmel, ahol számos finom, általa elkészített süteményt is megcsodálhatunk, és megtanulhatunk elkészíteni.

És Önöknél mi kerül az asztalra, Szavazzon!

édességhalászlékarácsonyLibor Márialimaramenütöltött káposzta