Limara mindig hagyományos karácsonyi menüt készít, némi pikantériával (A cikk végén az Ön menüjére is kíváncsiak vagyunk!)

Limara mindig hagyományos karácsonyi menüt készít, némi pikantériával (A cikk végén az Ön menüjére is kíváncsiak vagyunk!)

A makói gasztroblogger, Tóthné Libor Mária idén is vendégül látja népes családját. Már hetek óta készül és a konyhában tölti minden idejét, de elfoglaltságai mellett is interjút tudott adni a Hódpress-nek, hogy segítsen a háziasszonyoknak tökéletessé varázsolni az ünnepi asztalt, ahogy azt kell: halászlével, töltött káposztával, és náluk rengeteg (mákos) bejglivel.

Bár Limara a hagyományos menü híve, ami minden Szenteste filézett halászlével indul náluk, és már bajai módra, gyufatésztával eszik. A második fogásként következő rántott halfilét idén lazacra cseréli, fekete rizs körettel, narancsos sárgarépával, és rukkolával.

Sült kacsa Limara módra

„Szenteste a család sosem kér édességet, jól laknak a főfogásokkal, az én nagy szomorúságomra nálunk senki sem szereti a mákos gubát, így már húsz éve nem ettem, de most jár a fejembe egy pohárkrém, narancsos mascarpone krémmel rétegezve. ”

-mondja a gasztroblogger.

Karácsony első napján Limara a testvérét és annak családját látja vendégül. Gyöngyösből főznek levest, házi csigatésztával, másodikként pedig a jó öreg töltött káposzta érkezik, ami nagyon fel tudja dobni ezt az ételt az a füstölt hús. Több praktika is van arra, hogy mitől lesz nagyon finom a töltött káposzta. A káposztát jó helyről, nem szupermarketből kell vásárolni, a darált hús pedig mindig legyen zsíros, és érdemes a kerekszemű rizst előnyben részesíteni. Szinte hihetetlen, de van olyan családtag Limaráéknál is, aki nem szereti a töltött káposztát, neki kacsasültet készít majd.

Töltött káposzta mindig egy kis füstölttel

Az édességekre visszatérve, Libor Mária legalább egy hetet tölt karácsony előtt a konyhában az édességek elkészítése miatt. Náluk a család kedvence a mákos bejgli, kevés diósat is esznek azért, de a diót az ünnepek alatt inkább a zserbóban eszik meg. Zserbót most már évek óta mézes formában is készít a gasztroblogger, amit szintén imád a família.

Mézes és sima zserbó

A puszedli is kötelező elem.

„A húgom gyermekének most már jó ideje karácsonyra egy nagydoboz puszedlit adok, azt kér tőlem”

-teszi hozzá nevetve.

Mézeskalácsot egész advent alatt sütött Limara, több kiló mézeskalács készült el, és lesz linzer, és ischler is, amiket egészen kicsi falatokra szokott elkészíteni, hogy ne érezzék úgy a családtagok, hogy ha megesznek egyet, azzal bűnöznek.

Mákos bejgli, ami a kedvenc Limaráéknál

A Makón élő Limarának a kedvenc ünnepe a karácsony, ha valaki ajándékba szeretne süteményt vinni, ő a linzert ajánlja, mert nagyon sokáig eláll. A gasztrobloggernek most jelent meg legújabb könyve a Csipet kiadó gondozásában Limara vendégvárói címmel, ahol számos finom, általa elkészített süteményt is megcsodálhatunk, és megtanulhatunk elkészíteni.

És Önöknél mi kerül az asztalra, Szavazzon!

édességhalászlékarácsonyLibor Márialimaramenütöltött káposzta