Lila lett a puszta Kardoskútnál

Augusztus elejére már kiszáradtak, s egyre inkább sárga színűre váltottak a puszta szikes gyepjei és egyre nagyobb számban találhatók rajtuk a kékes-lilás magyar sóvirágok – számolt be róla a Körös-Maros Nemzeti Park. Nemsokára egy másik sótűrő növény, a sziki őszirózsa is tömegesen megjelenik majd.

A tavalyi évvel ellentétben most csapadékosabb volt az év, főleg a tavaszi időszak. Nagyobb területeken és hosszabb ideig maradtak meg a gyepi vízállások. Ennek köszönhetően a sóvirágok most jóval magasabbak, erősebbek és sokkal több rajtuk a virághajtás – írták.

Főként a Macelka-nádasban és Fecskésen láthattunk több hektáros, kékeslila foltokat. Virágzásának csúcsidőszaka augusztus végén, szeptember elején van, s egészen szeptember végéig láthatjuk nagyobb foltjait.

A sziki őszirózsa virágzásának csúcsa jellemzően szeptember közepétől október közepéig tart, de egészen az első fagyokig láthatunk még virágzó példányokat. Ez a növény főként azokon a pusztafoltokon fordul elő, ahol tavasszal hosszabb-rövidebb ideig megmaradt a vízborítás.

KardoskútKörös-Maros Nemzeti Parkvirág