Lezárult első fokon a per Algyő és a Strabag között

Az ítélet indokolása alapján a kivitelező mindhárom tétel esetén hibásan teljesített, az önkormányzat nem hibázott az üzemeltetés során, a tervező és a műszaki ellenőr nem felelős a kialakult hibákért, azaz az önkormányzat jogszerűen hívta le és használta fel a bankgarancia összegét – adta hírül a község a héten.

Az algyői önkormányzat a 2011. májusában átadott Algyői Fehér Ignác Általános Iskola garanciális hibáinak kijavítása érdekében 2016-ban lehívta a vállalkozó Strabag-MML Kft. által lekötött 5 százaléknyi, 83.940.630 Ft összegű bankgaranciát, mert a kivitelező nem ismerte el, hogy azok a hibák az építkezés során a vállalkozó tevékenységének következtében alakultak ki.

Az önkormányzat a következőket kifogásolta:

  • az épület termeiben lerakott ún. ipari parketta elvált az aljzattól, repedések keletkeztek rajta, melyet a nem megfelelő fajtájú és mennyiségű ragasztó alkalmazása, az aljzat nem megfelelő minősége és nedvesség tartalma, valamint a parketta nem megfelelő tárolása okozott;
  • az épület külső vakolata több helyen megrepedt, az északi oldalon algásodott, melyet az előírt vakolat típustól eltérő, gyengébb minőségű anyag használata okozott;
  • az épület külső fa burkoló elemei károsodtak a nedvesség hatására (gombásodás), mely a nem szakszerű beépítésből és felületkezelésből fakadt.

A kivitelező a fentieket nem ismerte el, ezért kártérítési pert indított az önkormányzattal szemben a bankgarancia lehívása miatt. Az évek óta húzódó per során több szakértőt is kirendeltek az ügy vizsgálatára, melyek több esetben is egymásnak ellentmondó véleményt alkottak. A Műszaki Igazságügyi Szakértői Testület szakértőjének álláspontját részben elfogadva hozta meg az ítéletét az elsőfokú bíróság.

algyőiskolaperStrabag