Levették napirendről a szabadkígyósi kastély Ménesbirtokhoz csatolását

Még a parlament elé sem került a javaslat, a Gazdasági bizottság levette a napirendi pontok közül – derült ki Stummer János, jobbikos országgyűlési képviselő videójából.

Beszámoltunk róla: a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-hez kerülne a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, amit oktatási és kulturális területen hasznosíthatna a Lázár János felügyelete alatt működő állami társaság.

Először a település fideszes polgármestere, Balogh József fakadt ki, hogy illett volna szólni neki erről a kormányzati szándékról, hiszen nekik turisztikai elképzelései vannak a kastéllyal kapcsolatban, amit Békéscsabával és Gyulával közösen terveztek – tőlük 5-10 kilométerre van Szabadkígyós, míg Mezőhegyesig 52 kilométert kell autózni.

Ezt követően Stummer János, a Jobbik parlamenti képviselője aláírásgyűjtést indított, a szabadkígyósi kastély ,,megmentéséért.”

Herczeg Tamás, a körzet fideszes képviselője is nyilvánvalóvá tette, nem szeretné, hogy Hódmezővásárhelyen megválasztott képviselőtársa felügyelete alá kerüljön az impozáns épületegyüttes. Szerinte a kastély jövőjével kapcsolatban is az önkormányzat, civil szervezetek és a lakosság bevonására van szükség, még akkor is, ha a gyönyörű park és a megújuló épület állami tulajdonban van. Hogy véleményének nyomatékot adjon, módosító indítványt nyújtott be.

Kedden Stummer arról számolt be, hogy elvitte a bizottsági ülésre a 700 összegyűjtött aláírást. Vélhetően ennek és Herczeg indítványának köszönhetően levették a napirendi pontok közül, hogy a mezőhegyesi Ménesbirtokhoz kerüljön a Wenckheim-kastély. A jobbikos képviselő elárulta, társadalmi egyeztetés lesz az épület sorsáról.

Herczeg TamásMezőhegyesNemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.Stummer JánosSzabadkígyósWenckheim-kastély