Levették a napirendről a beszerzési szabályzat módosítását, mert a fideszes képviselők nem vettek részt a rendkívüli véleményező ülésen

Márki-Zay Péter polgármester azt javasolta, hogy az önkormányzat úgy módosítsa a beszerzési szabályzatát, hogy a döntéshozók közvetlen hozzátartozói ne nyerhessenek megbízást, ezért péntek reggelre rendkívüli véleményező ülést hívott össze a polgármester. Az ülésen a fideszes képviselők nem vettek részt.

A javaslat előzménye annyi, hogy fideszes oldalakon megjelent az, hogy a polgármester sógornőjének a férje nyert el egy pályázatot, méghozzá a Szent Antal utca tervezésére vonatkozóan, ő adta a legjobb ajánlatot az önkormányzatnak. Az egyik helyi portál felrótta Márki-Zay Péternek, hogy ebben az esetben nem áll-e fönn összeférhetetlenség, illetve korrupciógyanúról is írt a lap.

Fonay Tibor, helyi vállalkozó (a polgármester sógornőjének a férje) elmondta, hogy közel áll hozzá nagyon a Szent Antal utca, mert itt volt fiatal házas. A pályázat beadásáról a polgármester nem tudott, ő adta a legjobb ajánlatot, így nem volt ok rá, hogy ebből a beszerzésből kizárják Fonay Tibort. A vállalkozó egyébként, az előző városvezetések idején több mint 150 projektben vett részt, többek között 50 km bel – és külterületi úthálózat tervezésében, a Damjanich utcát is ő tervezte 18 éve, de számos nagy áruház megépítésében is részt vett.

A polgármesternek nincs rokona a Polgármesteri Hivatalban, ellenben a Fideszes képviselőkkel – mondta a polgármester az ülésen.

Márki -Zay Péter kiemelte, hogy az egész országban elképesztő korrupció van, és épp itt az ideje leváltani országosan is leváltani a Fideszt. Hódmezővásárhelyen soha többet nem akarunk lopást, soha többet nem akarunk Fideszt! – mondta a polgármester.

A polgármester nyílt vitára szólította fel a helyi fideszes képviselőket, és Lázár Jánost is, akit gyávának nevezett, mert nem mer vele nyilvános vitába szállni. A korrupció témájához kapcsolódva, Márki-Zay Péter az ülésen hosszasan sorolta a Lázár rokonságához köthető cégek gyanús közbeszerzéseit.

A polgármester javaslatával Hódmezővásárhely példát mutathat az országnak is a közvetlen rokonok állami pályázatokból való kizárásával – a javaslat vitáját azonban végül elnapolták, ugyanis a polgármester „Magyarorország ezeréves történetének legkorruptabb” pártjának meghallgatása nélkül ebben a kérdésben nem akart döntést hozni. Az önkormányzat által politikai okból kirúgott többszáz emberről hazudozó Lázár János országgyűlési képviselőt pedig gyávának nevezte, amiért nem hajlandó nyílt vitára kiállni vele.

beszerzésiközgyűlésszabálySzent Antal utca