Leváltották a törvényszék elnökét

Leváltották a mai nappal a Szegedi Törvényszék elnökét, Tárkány-Szűcs Babettet, írta közleményében a birosag.hu.

„Az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2020. január 13. napján kelt 9.E/2020. (I.13.) számú határozatával elrendelte a büntető ügyszakot érintően a Szegedi Törvényszék elnöke igazgatási tevékenységének vizsgálatát. A vizsgálati jelentés elkészült, melynek eredményeként további egy érintettel szemben fegyelmi eljárás kezdeményezésére került sor. Így most már három érintett ellen folyik fegyelmi eljárás.

Az egyik érintettel szemben a fegyelmi eljárás felfüggesztésre került a SZEVIÉP ügyben folyamatban lévő harmadfokú büntetőeljárás jogerős befejezéséig. A harmadfokú eljárás a Pécsi Ítélőtáblán jelenleg is folyamatban van. 


Az érintettek fegyelmi felelősségéről a szolgálati bíróság jogosult dönteni. A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 119. §-a értelmében a fegyelmi eljárást és az előzetes vizsgálatot a nyilvánosság kizárásával kell lefolytatni.


Ezt meghaladóan az OBH elnöke 252.E/2020. (VI.16.) számú határozatával dr. Tárkány-Szűcs Babett – a Szegedi Törvényszék elnöki feladatainak ellátására szóló – megbízását 2020. június 17. napjával visszavonta.
A vizsgálati jelentést az OBH elnöke tájékoztatás és értékelés céljából megküldte a Legfőbb Ügyészségnek.”

A Szegedi Törvényszék december közepén mentette fel másodfokon a Szeviép-ügy vádlottjait, bizonyíték hiányában.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke idén januárban belső vizsgálatot rendelt el a Szeviép ügyben, a vizsgálat több adminisztratív, igazgatási szabálytalanságot tárt fel. Az OBH elnöke a vizsgálat anyagát annak lezárása után – feljelentés megtétele nélkül, tájékoztatásul – megküldte az ügyészségnek.

Az ügyészség megvizsgálta a jelentést, és megállapította, hogy nem merült fel olyan körülmény a Szegedi Törvényszék bíráinál, amely bűncselekmény gyanúját keltette volna fel, továbbá a közérdekvédelmi ügyészi fellépés sem indokolt, írták az ügyészség honlapján.

elnökSzegedi TörvényszékTárkány-Szűcs Babett