Létrejött a közeli lejáratú élelmiszereket begyűjtő állami cég

Január 13-án jegyezték be az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-t. Ez az állami cég az élelmiszer-pazarlásnak úgy vetne véget, hogy összegyűjtik a boltokból a 48 órán belül lejáró termékeket, majd újraosztják azokat. 

Az Opten cégjegyzékéből a Napi.hu észrevette, hogy a 3 millió forintnyi tőkével létrejött cég működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyeli. A társaság ügyvezetője Hodorics András lett, aki korábban a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgató-helyetteseként működött.

A beszolgáltatási törvénynek is nevezett szabályozás február elsejétől lett hatályos. A törvénymódosítások a napi fogyasztási cikkek eladásából 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő kiskereskedelmi láncokat érintené: Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar, Tesco. Az ő kiskereskedelmi adójukat 2,5 százalékról, 2,7 százalékra emelték.

A magyar tulajdonú láncok, a CBA, a Reál vagy a Coop franchise-rendszerben, több önálló társaságként dolgoznak, így elkerülik a célzott szabályozásokat.

Lázár János többször beszélt arról, hogy a multik helyett egy hazai tulajdonban lévő kiskereskedelmi üzletláncnak kellene uralnia a magyar piacot, és ennek létrejöttében a kormányzatnak is szerepet kell vállalnia. 

élelmiszeriparkiskereskedelemkormányNÉBIH