Letartóztatták a rokonait és a rendőröket robbantással fenyegető férfit

Ne gyertek közelebb, mert meggyújtom, és megdöglötök ti is, és én is! – mondta a rendőröknek, s ezzel egyidejűleg egy PB gázpalack nyitócsapján tartotta a kezét az 50 éves férfi.

A rendelkezésre álló adatok szerint október 24-én, este az ötvenéves szegedi férfi szóváltásba keveredett volt házastársával, majd az ingatlanban 2 liter benzint locsolt szét több helyiségben is, és kijelentette, hogy azt meg fogja gyújtani. 

A házban egy harmadik személy is tartózkodott, illetőleg ezen lakrésztől elválasztva egy másik lakásban még ketten voltak. A bent lévők telefonon értesítették a rendőrséget, majd az ingatlant az ablakra felszerelt szúnyogháló kivágását követően elhagyták. A bejelentésre két járőrpáros érkezett a helyszínre, akik intézkedni kezdtek a férfival szemben, de ő nem tett eleget a felszólításoknak.

A megalapozott gyanú szerint az elkövető egy fedett teraszon a 2 literes űrtartalmú PET-palackban lévő gyúlékony anyag maradékát a tőle 3 méter távolságra tartózkodó rendőrök irányába öntötte. A férfi a kezében tartott öngyújtót folyamatosan csattogtatta, és olyan kijelentéseket tett, hogy „Ne gyertek közelebb, mert meggyújtom, és megdöglötök ti is, és én is!”, ezzel egyidejűleg egy PB gázpalack nyitócsapján tartotta a kezét. Amikor a rendőrök közelebb akartak hozzá lépni, a férfi a kinyitotta a palackot, amelyből a 1,5 méter hosszúságú tömlőn keresztül egy arra csatlakoztatott gázégőfejből 30 másodpercig folyamatosan engedte ki a palack gáztartalmát.

A rendőrök erősítést kértek, majd amikor az elkövető telefonált, így a figyelme elterelődött, az egyenruhások közelebb léptek és megbilincselték.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség elrendelte a férfi őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közveszély okozására irányuló előkészület bűntette miatt, aki jelen cselekményt a volt felesége sérelmére korábban elkövetett zaklatás bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt kiszabott szabadságvesztés próbaideje alatt követte el.

A Szegedi Járásbíróság az ügyészség indítványára a gyanúsított letartóztatását – arra figyelemmel, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés, valamint az eljárás akadályozásának veszélye – harminc napra elrendelte. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

A fotók a helyszínen készültek az elkövetés eszközeiről.

fenyegetésférfigázrendőrrobbantásSzegedSzegedi Járásbíróságveszekedés