Lesz elég pénze Mártélynak, hogy kifizesse a Vásárhely felé fennálló 23,7 milliós tartozását

A község 7,5 milliós rendkívüli önkormányzati támogatást igényelt a kormánytól, de ezen felül is bő 30 milliós kerete lesz a falunak év végén, amiből rendezhető az adósság.

Ambrus István mártélyi polgármester még szeptemberben írt nyílt levelet Márki-Zay Péternek, hogy Hódmezővásárhely engedje el a község 23,7 milliós tartozását, mert szerinte ezt az összeget még a helyi vállalkozások és a mártélyiak adóterheinek drasztikus emelésével sem lehet kigazdálkodni. Még aznap a vásárhelyi közgyűlés Fidesz-frakciója egyéni indítványban kezdeményezte az adósság elengedését.

Vásárhely vezetője a helyi tévének adott nyilatkozatában egyértelművé tette, nem teljesítik a kérést, egyúttal leszögezte: „Hódmezővásárhely képviseletében nem támogathatunk más képviselő-testületeket, más településeket, nem áll módomban ilyet tenni, az súlyos felelőtlenség lenne.” Márki-Zay hozzátette, biztos abban, hogy Mártély részletfizetéssel még idén ki tudja majd fizetni ezt az összeget, vagy annak nagyobb részét a városnak. Később a megyei jogú város közgyűlése úgy határozott, részletfizetési kedvezményt adnak a községnek.

Mártély pénzügyi helyzetéről készült tájékoztató szerint – melyről csütörtöki ülésén tárgyal a falu képviselő-testülete – 2022 végére 31,5 millió forintos pozitív egyenlege lesz az önkormányzat kasszájának, ráadásul ha pozitív elbírálásban részesül a település beadványa a kormánynál, további 7,5 millió forint rendkívüli önkormányzati támogatásban részesülhet a község. Ezt a pályázatot december 10-ig bírálják el. Vagyis akár 39 millióval forinttal is zárhatja az évet az önkormányzat, amiből bőven futja majd a Vásárhely felé fennálló 23,7 milliós tartozás kiegyenlítésére.

Ambrus IstvánHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterMártélytartozás