Lesz adventi ablakkereső játék – lakossági fórum volt Tabánban

Lakossági fórumot tartott Lőkösné Nagy Sarolta, a tabáni olvasókörben. Itt jelentette be, hogy idén visszatér az adventi ablak- kereső játék szervezéséhez, várja azok jelentkezését, akik szívesen kidíszítik ablakaikat.

December elsejétől indulna a játék, december 24-ig tartana. Aki szívesen díszítené ablakát Tabánban és/vagy Kincsestelepen – jelentkezzen képviselő asszonynál emailben: lokosne.nagysarolta@hodmezovasarhely.hu címén, vagy a közösségi oldalán, amit mindenképpen érdemes figyelni, hiszen itt lesznek nyilvánosak a játék részletei.

A fórum kezdetén a képviselő összegezte az elmúlt időszak képviselői tevékenységét. Elmondta, hogy telefonon és a közösségi oldalakon számos megkeresésre reagál, azokat az ügyeket, amelyekben nem tud eljárni, továbbítja a hivatal munkatársai felé. Ugyanakkor számos alkalommal hozza-viszi a formanyomtatványokat, amelyeket segít kitölteni a javarészt idős lakosoknak.

Lőkösné Nagy Sarolta elmondta azt is, hogy képviselői tiszteletdíjából minden hónapban támogat valamilyen szervezetet, legyen az óvodai alapítvány, állatvédő szervezet vagy a mentőszolgálat.

Kiemelte, hogy rendkívül büszke a Kenéz Júlia önkéntes kezdeményezésére és az ő segítségével működtetett Hospice alapítványi munkára, ezen a lakossági fórumon is sokan hordták a Hospice jelképét a nárciszt kitűzőként kabátjukon.

A nemrégiben tartott szociálismunka napja alkalmából köszöntötte a körzet gondozóit és külön köszöntötte a körzet háziorvosát, dr. Földesi Gyöngyöt, aki a Kovács Küry Idősotthonban is szolgálatot teljesít.

A képviselő megköszönte a városszépítő tevékenységben résztvevők munkáját, különösen a Damjanich utcai játszótér megtisztításában végzettet.

Elmondta, hogy két beteg kisgyereknek is segítenek a kupakgyűjtéssel. A kupakgyűjtőt a Tesco kérésére áthelyezték és most a piac melletti bútorbolt előtt található. Szép számmal gyűjtik a kupakokat, itt a képviselő Angyal Károly munkáját köszönte meg, aki lelkes önkéntesként vállal részt ebben az akcióban.

A képviselő beszámolt arról is, hogy visszatérő probléma volt, hogy a tabáni és kincsestelepi lakosok nem kaptak kuponokat az egyik üzletlánctól, ellentétben más városrészekkel itt valamiért nem szórták ezeket. Képviselő asszony közbenjárására végül az itt élők is megkaphatták, amíg ez a fajta akció tartott.

Lőkösné Nagy Sarolta felhívta a figyelmet a Tiszta Vásárhelyért Egyesület adománygyűjtő akciójára, az Adventi Angyalok akcióra, ami az adventi vásár egyik faházában zajlik majd, apró, ajándéknak való tárgyakat várnak, amit bárki megvásárolhat, és az így befolyt összegből rászoruló gyerekek karácsonyi kívánságait teljesítik, jórészt játékokat vásárolnak.

A képviselő elmondta, hogy elbontották a Szántó-Kovács János és a Lévai utca sarkán lévő trafik épületét, ami balesetveszélyessé vált, de oda – túl azon, hogy a térnek nincs neve – mindenképpen szeretnének méltó emléket állítani, hiszen az első világháború után hadirokkantak és hadiözvegyek, hadiárvák kaphattak ilyen trafikokat, akkoriban ezzel segítette reintegrációjukat az állam.

Márki-Zay Péter polgármester is részt vett a fórumon a lakosok neki is tehettek fel kéréseket, de a tabániak megdolgoztatták a városüzemeltetés munkatársát is.

A lakosság részéről felmerült, hogy szükség lenne a környéken egy diszkont-bolt, mert a bevásárló központok nagyon távol vannak. Járda-problémákat is jeleztek többen, erre az önerős járdaépítés lehet megoldás.

Márki-Zay Péter polgármester beszámolt az egész várost érintő rezsihelyzetről és a városfejlesztésekről.

A Klauzál, Nádor és Szent István utcai iskolák energetikai felújítása kapcsán elmondta, hogy a minisztérium szóban beleegyezett az átcsoportosításokba, így a meglévő 570 millió mellé az önkormányzat még 90 millió forintot tud átcsoportosítani, ha ezt is elfogadják, akkor a költségvetésből a mai árakon 2 iskola felújítása meg tud történni. A közbeszerzési eljárás indítása már folyamatban van.

Egy másik közbeszerzés már ki is van írva, a déli elkerülő út, a laktanya melletti körforgalomból a Síp utca felé vezető út megépítésére, várjuk az útépítők jelentkezését.

A polgármester beszámolt a belvárosban történt fejlesztésekről, a kamerarendszer fejlesztéséről  és a QTA rendszerről is beszélt, ami a városüzemeltetés munkáját segíti. Dolgozunk már azon az applikáción, ahol a lakosok is be tudják jelenteni fotóval a látott problémákat, és nyomon követhetik a munkálatokat.

A közvilágítással kapcsolatban elmondta, hogy a város 470 lámpatestet kicserélt, a tramtrain útvonal mellett is lettek új lámpák. A gond az, hogy hiába jelentik a hibákat, az MVM nem tudja a javításokat elvégezni, mert ezekhez a lámpákhoz nincs már alkatrész. Úgyhogy hiába fizet a város évi 37 millió forint karbantartási díjat, nem tudják javítani a hibákat. Erre is talált a város megoldást, ezt a szerződést felmondják nem teljesítés miatt, és kiírnak egy teljesen új közbeszerzést, új lámpákat szeretnének, amelyek hatékonyabbak, 1 watt energiafelhasználással nem 80 lument, hanem 180 lument adnak. Világosabb lesz, nagyobb fényt ad, kevesebb energiát fogyaszt és mivel újak, nem kell őket karbantartani jó ideig, olcsóbb lesz a karbantartás, és olyan lámpákat kérünk majd, amelyek éjszaka 11 és hajnali 4 között 30%-al kisebb fényerőt adnak, hiszen ha nincsen forgalom, akkor kisebb megvilágítás is elég. Most évi 430 millió forintba kerül a városnak a közvilágítás, ha megvalósul a feljesztés akkor 30%-al olcsóbb lesz.

A Teleki utcai bölcsődéről is beszélt Márki-Zay Péter, elmondta hogy szinte passzív házként működik majd.

A közétkeztetés kapcsán a polgármester elmondta, hogy iskolaigazgatókkal beszélgetve, szinte mindenki elismeri, hogy javult az étel minősége, a korábbi panaszokat a cég igyekezett kijavítani. Az emelés után is 650 forintos ebéd-ár még mindig jutányos. Ráadásul két konyhát felújított a cég, mintegy 180 ezer forintért. A polgármester felháborítónak tartja a szigorú szabályozásokat, egy adag ételben 5 gramm só lehet – „ennyi egy kis pogácsában is benne van” – mondta. A konyhának nem engedélyezték a megemelt sótartalmat. De az ellenőrzésekkel is pórul járt a cég Vásárhelyen, míg más településeken, ahol szolgáltat évi 2-3 hatósági ellenőrzésben van részük, Vásárhelyen az elmúlt évben 19-szer ellenőrizték őket. Megnyugtató, hogy soha semmi problémát nem tudtak beazonosítani.

A polgármester beszámolt a közösségi terek felújításáról, a Visszhang utcai, a Csúcsi és a Tarjáni (Sutu) olvasókörök épületének energetikai felújításáról, valamint a két új – az újkishomoki és az Észak utcai épülő közösségi házakról.

A Damjanich utcát is fel akarja majd újítani a város, de a polgármester elmondása szerint ha 50 millió forintnál többért akar útfelújítást végezni a város, akkor közbeszereztetni kell, ahhoz terveztetni kell, amit szintén pályáztatni kell – borzasztóan drága dolog. „Majdnem annyiért készítenek el egy tervet, mint amennyibe én azt gondoltam, hogy meg kellene csinálják az aszfaltozást.”

A város polgármestere beszélt még a nemrégiben bevezetett földadóról is, ami kapcsán elmondta, hogy egyedülálló módon az országban nem a szegények pénzén gazdagodnak tovább a gazdagok, hanem a tehetősebbek segítik egy adott összeggel a szociálisan rászorulókat. Egy hektár föld árából mintegy 200 évig lehet fizetni a földadót, a bérleti díjakból meg kell tudják oldani a tulajdonosok. Így tud majd a város segíteni azoknak, akiknek rezsijük a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt jelentősen megnövekedik. Erre a Robin Hood típusú történetre a polgármester reményei szerint büszkék lesznek a négy hektár fölötti földek bérbe adói is.

Lakossági fórumLőkösné Nagy SaroltaMárki-Zay PéterTabán