Lenyűgöző: Önkritikát gyakorol a Promenád24

Már a második cikkben elemzi a helyi kormánypárti hírportál a Fidesz választási vereségét Vásárhelyen. A központi kérdésük, miért maradt 4000 támogatójuk otthon, akik 2022-ben még az urnákhoz járultak. Ma megjelent – sajnos név nélküli – írásukban olyan okokat neveznek meg, amelyek eddig az ő házuk táján tabunak számítottak, mint például Mészáros Lőrinc meg az 1000 milliárdja, vagy a kegyelmi botrány és folyományai. Mindenféle irónia nélkül állítjuk, történelmi – bár némileg korlátozott – önreflexió ez a Lázár Jánoshoz köthető portáltól.

Közvetlen a választások után őszinte szembesülést láthattunk a vásárhelyi eredménnyel a Promenád24 oldalain. Úgy tűnik, elgondolkoztak, hová tűnhetett a több ezer kormánypárti szavazó, akik 2022-ben az országgyűlési választásokon még Lázár Jánosra szavaztak. A fideszes tábor a mostani EP- és önkormányzati választásokra ugyanis alaposan szétolvadt – míg négy éve még 12500 voksot gyűjtöttek be, a mostani alkalommal Grezsa Istvánra már csak nagyjából 8600 vásárhelyi szavazott.

Míg első cikkükben inkább a – magukért beszélő – számok kerültek elemzésük fókuszába, és az okokra csak egy rövid bekezdésben tértek ki, második, ma megjelent írásuk egészen szokatlan módon már egyenes szembenézés azokkal a tényezőkkel, amelyek a csúfos vereséghez vezethettek.

Öt okot neveznek meg ehhez kapcsolódóan:

  1. Novák Katalin és Balog Zoltán, azaz a kegyelmi ügy

„A Novák–Balog-botrány érzékeny pontot találta el a jobboldalt, hiszen a kormánypártok már évekkel ezelőtt zászlajukra tűzték a gyermekvédelem kérdését” – írják, hozzátéve, mindez megrendíthette a bizalmat a Fidesz-KDNP szavazótáborában.

2. Magyar Péter és Varga Judit

A cikk írója szerint nem elhanyagolható a volt igazságügyi miniszter volt férjének a fellépése sem, amely „alkalmas lehetett sok fideszes elbizonytalanítására”, hiszen „hónapok óta ő tematizálja a közéletet”. Igaz, az őszinte szembenézés ezen a ponton némileg megtorpan – narratívájuk alapján Magyar Péter titokban felvette a feleségével folytatott beszélgetéseit, azokat is, amikor Varga „bármit összehordott azért, hogy menekülhessen az erőszakos férfival való kellemetlen konfliktusból.”

3. Mészáros Lőrinc és az 1000 milliárdja

„…előfordulhat, egyre több jobboldalit zavar az ügy szőnyeg alá söprése” – írják a miniszterelnök bizalmasának mesés vagyongyarapodásáról, felcsúti ex-polgármesterről, aki „nagyobb magánvagyonra tett szert, mint bizonyos európai uralkodóházak tagjai, s gyorsabban gazdagodik, mint a Facebook ura, Mark Zuckerberg.”

4. Magánrepülők és magánjachtok, avagy a „rongyrázós urizálás”

Dícséretes módon végre a propagandasajtó munkatársainak is feltűnt, hogy „a felső körök elszakadtak a mindennapoktól, a rongyrázós urizálás már a saját tábort is irritálhatja, kikezdheti”.

5. Kevesebb pénz és magas infláció

A kormánypárti portál szókimondó, bár névtelen újságírója végül szembenéz azzal a ténnyel is, hogy az utóbbi években bizony nem dübörög a magyar gazdaság – igaz, ezért aztán minden és mindenki hibás a covid-járványtól kezdve az unió által visszatartott forrásokig, meg az ukrajnai háborúig – csak a magyar kormány nem. Azt mindenesetre nem tagadják, hogy „számos család anyagi helyzete lett érezhetően rosszabb, rengeteg háztartásban kell összehúzni a nadrágszíjat”, amely a szavazási kedvet is csökkenthette – így zárul a Promenád24 meglepően őszinte elemzése, amelynek a végére egy szavazót is tettek. A felmérés cikkünk publikálásának idejében 800 szavazatnál áll, első helyen, tehát a vereség első számú okaként pedig Mészáros Lőrinc és az 1000 milliárdja szerepel, melyet szorosan követ a rekordinfláció és a magyarok egyre soványodó pénztárcája.

FideszGrezsa IstvánLázár JánosPromenád24VálasztásVásárhelyvereség