Lenin visszaült a helyére

Aki eddig hiányolta volna, az most fellélegezhet. Lenin szobra visszakerült az Emlékpont Kaszap utca felőli párkányára.

Igaz, ez nem az az eredeti, a köznyelvben sz.rónak hívott alkotás, melyet 1970-ben az akkor róla elnevezett téren avattak, csak Szabó Iván szobrászművész – a maga korában formabontó – alkotásának mása, de idézi a szocializmus végére pontot tevő Emlékpont állandó kiállításának mondanivalóját.

Mint arról többször is beszámoltunk, az állami kezelésben lévő épület új részének rekonstrukcióját az tette szükségessé, hogy az idők folyamán potyogni kezdtek róla a fényes fémből készült 30 kilós takarólapok. Emiatt 2020-ban leszedték róla azokat (és menesztették közben a Lenin-szobor mását).

A szél is megrongálta, először az épületen lévő fél vörös csillagnál kezdve ki a borítást. A kormányhivatal illetékesei 2021 augusztusában szálltak ki helyszíni ellenőrzést végezni. Akkor nem tartották megfelelőnek a fém homlokzati elemek rögzítését, és kötelezték a tulajdonos Nemzeti Vagyonkezelőt az épület előtti járda lezárására, a bejárati részhez védtető építésére, és tartószerkezeti szakértői vélemény készítésére. Akkor szedették le az épületről az egész fémlemez-borítást, és elrendelték az alattuk lévő az OSB lemezekre páraszellőző alátétfólia erősítését.

Ez utóbbit kezdte ki, majd szaggatta darabokra a szél ez év elején. És még azon rudak némelyike is engedni látszott a gravitáció hívásának, amelyekhez utóbb a takaróvászont rögzítették.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában lévő épületet idén június közepén állványozták fel. A helyreállítással megbízott, budapesti Kiving Kft. az épületet eredetileg is kivitelező Építészmester Kft.-t bízta meg alvállalkozóként a munkálatok elvégzésére.

A munkához június közepén kezdtek hozzá, a tető és az Andrássy út felőli részre felkerültek a fémlapok, majd hozzákezdtek a Kaszap utca felőli oldalának. Ez most elkészült, ma délelőtt az állványzatot is elbontották.

Munka azonban maradt, mert az épületszárny (alábbi képünkön látható) udvari részén is hasonló helyreállítást kell végezniük a szakembereknek.

A rekonstrukciós munkálatok határideje az idei harmadik negyedév, azaz a 2006. július 7-én felavatott Emlékpontnak akkorra az eredeti F. Kovács Attila és Sándor János által tervezett állapotában kell állnia.

Emlékpontkaszap utcaleninpárkányrekonstrukció