Lemondott Balog Zoltán

Kedden még megerősítették, ma azonban lemondott Balog Zoltán. Ezt ma jelentette be a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az egyház zsinati értekezletén. Időközben kiderült, már pénzügyi aggályok is felmerültek

Balog február 13-án még csupán bocsánatot kért, de csupán saját egyházától és híveitől, nem mondott le, amit az is megerősített a szemében, hogy akkor a Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testülete, amelyen a tisztségviselők négyötöde vett részt, egy tanácskozás utánititkos szavazással, a jelenlévők 86 százaléka a bizalmáról biztosította Balog Zoltánt, bár kedden 4 püspök és 4 főgondnok viszont arra kérte, gondolja át közéleti szerepvállalását.

Ma azonban lemondott tisztségéről, bár továbbra is marad református lekész. Lemondása a következő Zsinat döntésével válik hatályossá, ami Nagy Gergely, református teológus szerint néhány héten belül történhet meg. Addig, mostantól az elnöki teendőket a következő Zsinatig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el.

Beszédében sokszor emlegetett ,,külső erőket”, amelyeket végső soron a lemondásának okaként is gondol. Azt is mondta:

Azért nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek. Annyiszor kértem lelkipásztorként kegyelmet világi hatóságoktól, emberektől, embereknek. S kértem kegyelmet elsősorban magamnak, tőled, kegyelmes Isten.

Balog Zoltán teljes beszéde a reformatus.hu oldalon olvasható el.

Közben a Népszava birtokába került 2021-es könyvvizsgálati jelentésben azt találta a portál, hogy jogosultalanul használt fel 62 millió forint normatívát a Kiskunhalasi Református Egyházközség. Egész pontosan az olvasható, hogy:

A 2012-2020 között kifizetett lelkészi javadalomból nem lett levonva, nem lett megfizetve 5.277.558,- Ft személyi jövedelemadó. 2012-2020 között jogosulatlan normatíva-felhasználás 62.228.310,- Ft volt … nem biztosította a beszámolók megbízhatóságát, szabályszerű könyvvezetéssel történő alátámasztását, valamint a kapott támogatásokkal való elszámoltathatóság feltételeit.

A lap hozzáteszi, hogy a jelentést megkapta a Dunamelléki Református Egyházkerület, amelynek Balog Zoltán a vezetője, aki ekkor már a zsinat elnöke is volt. Azt, hogy a könyvvizsgálói jelentés nyomán tettek-e bármilyen lépést, nem tudni.

Balog Zoltánlemondásreformátus zsinatReformátusok