Lejt a pálya? – bizottságokban felbukkanó ismert nevek és a döntések

Talán az átlag választót kevéssé érdekli, hogy a választási szervek hogyan működnek és milyen döntéseket hoznak, de érdemes a kampány félidejében ránézni a teljesen nyilvános munkájukra.

A Hódmezővásárhelyen működő Helyi Választási Bizottság (HVB) eddig több, mint 40 választási kifogást bírált el és ezekhez kapcsolódóan több mint 25 alkalommal szabott ki bírságot. A nyilvános döntésekből látható, hogy kivétel nélkül minden jelölőszervezet és jelölt esetében folytattak már le eljárást és a Bizottság minden esetben következetesen járt el. A plakátok, szórólapok, gyermekek tiltott kampánycélú szerepeltetése esetén, ha hiányosságot vagy jogsértést tapasztaltak, minden esetben elmarasztalták a jogsértőt.

A megfigyelt tendencia az, hogy első alkalommal figyelmeztetésben részesítették a jogsértőt, később pedig egyre magasabb pénzbírsággal sújtották. Sajnálatos módon ez a következetesség és pártatlanság a másodfokú megyei szervnél, a Területi Választási Bizottságnál már nehezebben érhető tetten. Ha egy döntéssel szemben fellebbezés érkezik, ez a szerv jár el és igen érdekes, izzadságszagú, „még olvasni is kínos” döntések születtek a fideszes jelöltek gyermekekkel teletűzdelt posztjai és kampányvideói kapcsán.

Olyan estekben, ahol a HVB megállapította, hogy tiltott kampánytartalomról van szó, a TVB talált olyan szubjektív magyarázatot, amellyel ezt mégis jóváhagyták. A HVB döntéseiből kiolvasható, hogy az Alkotmánybíróság, a Kúria és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is szigorúan tiltja a gyermekek kampánycélból történő felhasználását, sajnálatos módon a TVB-t ez nem hatja meg, ha a jelölt fideszes. A helyi „fideszes lapban” is érdekes módon mindig a kormánypárt tanár jelöltjei adnak át gyerekeknek laptopot vagy oklevelet. A szórólapok tekintetében is hasonló a helyzet, ha az MMM jelöltje fellebbez, azt elutasítják, a Kőfal jelöltje esetében már ugyanarra a tényállásra kedvező döntés születik.

A Területi Választási Bizottság tagjai: Dr. Pető Zsolt elnök, Dr. Kriveczky György elnökhelyettes, Dr. Csernik Antal tag, valamint Dr. Hegedűs Péter és Nyáriné Tajti Anna póttagok.

A helyi választási bizottság tagjai pedig egyre bővülnek. Jelen állás szerint a HVB tagjai: Dr. Kis András elnök, Pesti-Palócz Mihályné elnökhelyettes, Lantos Etelka tag, Dr. Hamvas Ödön tag, Dr. Ambrus Norbert tag, Dr. Tatár Zoltán Bertalan tag és Barna Zsolt tag. Póttagok: Patkósné Dezső Katalin és Szőke Istvánné.

Egyébként eddigi összesítésben a HVB döntései alapján a Fidesz-KDNP kapta a legtöbb bírságot.

Dr. Kriveczky GyörgyDr. Tatár Zoltán BertalanHVBTVBVálasztási Bizottság