Legyőzte a bivalyerő a Kossuth téri kerámia ivókutat

Másra nem is lehet gondolni, miután péntekről szombatra virradóra letörte valaki a Kossuth téri kerámia ivókút szélét.

Bár az utóbbi időkben annyira nem volt jellemző a rongálás Vásárhelyen, azért akadt rá példa. A legtöbbek által észrevett, csillagos játszótéren, az egtykori Nagytakarék udvarában, a jelenlegi Tárkány-Szűcs Ernő téren történt. Itt föld feletti világításait nagy kedvvel rugdalták már ki többször is. Feltehetően nem nyugdíjasok, hanem a ki tudja mitől felhevült fiatalok, akik fittyet hánytak a kihelyezett térfigyelő kamerára.

Most nem itt, hanem a Kossuth tér az Alföldi Galériával szemközti parkos részén törte le valaki a kerámia ivókút szélét, s törte le a lábazatáról is az egyik „pöttyöt”. Hogy hogyan történt, nem lehet tudni.

Az biztos, hogy bár mostanában hasonló rongálás nem történt, azért az utóbbi néhány évtizedben volt néhány közfelháborodást keltő eset a városban.

A legnagyobbat az 1996. augusztus 20-án felavatott Szent István szobor megrongálása váltotta ki. A jó magas talapzaton álló, Máté István szobrászművész által készített lovasszoborra ugyanis nem sokkal avatása után mászott fel valaki. Fel is ült István király mögé, kiragadta a kezéből a keresztet, majd lemászott vele. A keresztet az egyik közeli utca bokrai alá hajítva napok csal múlva találta csak meg egy helybéli férfi. Azt a szobrászművész erősen rögzítette újra a szobor kezéhez.

Biztosan rögzítették a keresztet, miután azt valaki lelopta, eldobta, majd előkerült

Két másik köztéri alkotással is történtek már hasonló szerencsétlenségek. Grezsa Ferenc irodalomtörténész, egyetemi tanár, Németh László életműve kutatója mellszobrát, Návay Sándor formázta meg, s állították azt 1994-ben a Bethlen (mely igazgatója volt 1962 és 1975 között) gimnázium előtti úgynevezett tudós sétányra. Ezt az alkotást kétszer is ledöntötték – mint utólag kiderült ugyanaz a fiatalember. A mellszobrot végül a gimnáziumba helyezték át.

József Attila, a Hősök terén avatott Kligl Sándor által alkotott szobra két nappal 2005 októberi avatása után – a hivatalos szakvélemény szerint – megsüllyedt. Annyira, hogy le is kellett szerelni, s raktárban helyezték el. Majd miután az alapzatát megerősítették, a szobrot és mellékalakjait visszatették a ma is látható helyére. Az alapzatot egyébként már azelőtt megrongálták, hogy a kompozíciót felavatták volna 2006 októberében a szoborcsoport egyik részét, a lámpát ugyanis letörte valaki. Ezt – miután előkerült – Kligl Sándor szobrászművész irányításával október 3-án hegesztették vissza a helyére.

Már régebben ellopták Fodor Lajos óvónőképző-intézeti igazgató síremlékéről a Pásztor János alkotta bronz portrédomborművet. De eltűnt Kovács Mária (Mari) festőművész síremléke a Szathmári Gyöngyi által alkotott ülő alakos bronz kisplasztikája is. Ugyancsak hiányzik Kokron József mellszobra, Liszkai Kováts Zoltán alkotása, a gyáros katolikus temetőbéli sírjáról (többen úgy vélik tudni, hogy az Kokron Dél-Amerikában élő leszármazottjaihoz került). Évekkel ezelőtt a Máté István által készített Tornyai síremlék bronz portréját is lefeszítette valaki a helyéről, elfűrészelve mind a négy, cementbe épített fémrudat.

Még a ’90-es években tűnt el a Szent István utca bronz utcanévtáblája, s máig nem került elő. De nincs meg Nagy Imre jellegzetes szemüvege sem a mártírhalált halt miniszterelnök domborművén…

kerémiakeresztrongálás