Légúti vírustól tartanak a gyermekorvosok

Erősebb lesz idén az RSV, vagyis az óriássejtes légúti vírus Magyarországon – hangzott el az RTL Híradóban. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint nálunk is sok betegre kell számítani.

A brit egészségügyi intézmények egyre leterheltebbek a különböző légúti megbetegedések miatt, de a vírus Németországban is komoly gondokat okoz, a gyerekosztályokon uralkodó helyzetet az egészségügyi miniszter aggasztónak nevezte.

Az elmúlt évek távolságtartása és maszkhordása miatt idén Magyarországon is erősebb járványra számít a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. Havasi Katalin, a szervezet elnöke a Híradónak azt mondta, számukra is ijesztő az idei helyzet.

Az RSV, vagyis óriássejtes légúti vírus általában az egyszerű nátha tüneteivel, hőemelkedéssel, étvágytalansággal, orrfolyással jár együtt. Szapora légzés, zihálás, csillapíthatatlan köhögési rohamok esetén viszont azonnal orvoshoz kell vinni a kisgyereket.

A 1-2 éves kor alatti gyerekekre a legveszélyesebb a fertőzés, ezért őket úgynevezett passzív immunizációval is védik. Ilyenkor ellenanyagot adnak be nekik, de ez csak rövid védettséget nyújt. A Népegészségügyi Központ adatai szerint idén október óta 8 betegnél azonosították az RSV vírust.

Havasi KatalinHázi Gyermekorvosok Egyesületevírus