Legalább két hónapot kell várni a házhoz menő lomtalanításra

December 20-ig minden időpont foglalt, jelenleg csak ez után tudnak időpontot adni a vásárhelyieknek a házhoz menő lomtalanításra. A címlapképen kidobott bútor az Oldalkosár utcán (de már ne keresse!).

A korábbiakhoz képest szokatlanul hosszú várakozási idő oka – információink szerint – az, hogy a hulladékgazdálkodást 35 évre koncesszióban megkapó MOHU MOL lecsökkentette a szállítás gyakoriságát.

Aki most igényelné a lomtalanítást – mert mondjuk a régi bútorát, ágyát újra cserélné -, annak, ha azt szeretné, hogy a háza elől vigye el a szolgáltató, két hónapig kell valahol megoldani a tárolását. Ez magánházaknál még esetleg megoldható, de a társasházas övezetben a kiszolgált bútorok épp úgy a kuka mellé vándorolnak, ahogy néha a már rossz, vagy elavult elektronikai eszközök, jellemzően a régi, még képcsővel rendelkező tévék. Pedig azoknak sem ott lenne a helyük.

Az ingyenes házhoz menő lomtalanítás egy évben kétszer igényelhető, az év első és második felében egyszer-egyszer mind a magán-, mind a társasházaknál. Ennek közös feltétele, hogy a kérelmezőnek legyen érvényes szemétszállítási szerződése, de ne legyen díjhátraléka. A társasházaknál bonyolítja a helyzetet, hogy a tulajdonosok egyenként nem kérhetik ezt, csak a lakóközösség. Azaz, ha például Kovácsék alatt februárban szakadt le az ágy, s vásároltak ezért újat, a régit a kért lomtalanításkor el is viszik az épület elől. Csakhogy ha az ugyanabban a társasházban élő Nagyék márciusban vásárolnak új gyermekágyat, akkor a régitől leghamarabb csak júniusban tudnak megszabadulni. Már ha a társasház akkorra is igényel lomtalanítást. Azaz a társasházban élők hátrányt szenvednek.

Aki pedig nem akarja a leváltott holmiját ismeretlen érdeklődőknek mutogatni, hátha megveszik tőle, az jelenleg a legjobban akkor jár, ha kiviszi, vagy kiviteti valakivel azokat a Szántó Kovács János utca végi hulladékudvarba. Igaz, ha nincs utánfutója lesz vele egy kis költsége. De fő szabályként itt is csak akkor veszik be, ha rendesen fizette a szemétdíjat.

bútorHódmezővásárhelyhulladékudvarlomtalanításSzántó Kovács János utca