Leállított MVP, Lázár beszól Orbánnak, Márki-Zay Brüsszelben – a november is eseménydús volt

Leállított Modern Városok Program, menesztett múzeumigazgató, csökkenő túrórudi-áfa. Októberben is történt egy s más.

A kormány végre ÁFÁt csökkentett, bár arra senki sem gondolt, hogy csak a desszert jellegű sajtkészítményekét. Talán csak Varga Mihály reménykedett ebben.

Amit már régóta sejteni lehetett, de mindenki 2024-re datálta: leállította a kormány a Modern Városok Programot. Emiatt még Benkő Zsolt vásárhelyi fideszes képviselő is néma felállást kezdeményezett a közgyűlésen, igaz, ők a programok meg nem valósulását Márki-Zay Péter hibájaként kommunikálták, holott a fideszes településektől is megvonta a programot Lázár János minisztériuma.

A világsajtóba is bekerült Magyarország – ezúttal a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójának menesztésével. Mint azt megírtuk, Dúró Dóra Mi hazánkos képviselő szót emelt a Nemzeti Múzeumban megtekinthető World Press kiállítás egyik képsora ellen, amely egy fülöp-szigeteki meleg közösség elleni erőszakról és a közösség tagjainak hétköznapjairól szólnak. Csák János miniszter a múzeum főigazgatóján kérte számon a gyermekvédelmi/homofób törvény betartását. A Magyar Nemzeti Múzeum viszont azt állította, hogy nem tudja jogszerűen végrehajtani a kulturális és innovációs miniszter felszólítását, miszerint 18 évesnél fiatalabbak ne látogathassák a 2023-as World Press Photo kiállítást. L. Simon ironikusan meg is köszönte egy Facebook-posztban Dúró Dórának, hogy felkeltette a közönség érdeklődését a kiállítás iránt. Ezt követte a menesztése.

Nem kapott nagy sajtóvisszhangot, de azért érdemes megemlíteni: a kormány visszahozta a letelepedési programot, amin nagyon sokan meggazdagodtak.

Kiderült, hogy mégsem volt jó ötlet MÁV-vonalakat megszüntetni, háromezer utas marad hoppon Lázár döntése miatt.

A hódmezővásárhelyi laktanyában járt Novák Katalin, a laktanya előtt pedig Márki-Zay Péter tett fel egy nagyon fontos kérdést: miért küld a kormány magyar katonákat Csádba?

És végül mindenki megnyugodhatott, újraválasztották Orbán Viktort a Fidesz elnökének a kormánypárt 30., tisztújító kongresszusán. Igaz, nem is volt kihívója. Ennek ellenére Lázár János egy interjúban – bár Márki-Zay lehetett a célpontja – nagyon beszólt Orbánnak is.

Márki-Zay Péter Brüsszelbe látogatott, többek között a költségvetési és az antikorrupciós bizottság vezetőjével is tárgyalt a polgármester, akinek elsődleges célja az volt, hogy az unió növelje a Vásárhelynek és a többi magyar városnak járó direkt, kormánytól független forrásokat.

Lázármárki-zaymvpnováknovember