Lázárék még körbejárják a vályogház-felújítási programot

A kormány tavaly úgy döntött, a vályogházak felújítását nem támogatnák tovább. A héten Dr. Keresztes László Lóránt, LMP-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésére érkezett, Lázár János által tett válasz azonban némi bizakodásra adhat okot.

Az eredetileg Palkovics Lászlónak címzett kérdésre Lázár János építési és beruházási miniszter válaszolt, mivel a terület májusban önálló tárcát kapott.

Lázár válaszában a kérdés komolyanvételéről biztosította az ellenzéki képviselőt, valamint úgy ítélte, a vályogházak mellett is lehetnek „szakmailag alátámasztható” érvek. Türelmet kért a képviselőtől, amíg ő és csapata körbejárják a kérdést, mert „a kulturális örökségvédelem, az épített környezet védelme, a hagyományápolás és a hagyománymegőrzés szempontjait is figyelembe kell venni.”

Magyarországon a lakosság 14,4 százaléka, majdnem 1,4 millió ember él vályogházban, ez nagyjából 670 ezer házat jelent. A Hosszú Távú Épületfelújítási Stratégiában (HTFS) az olvasható, a kormány szerint a vályogházak „nem javasolt felújítani, mert az értékük (gyakran az elhelyezkedésükből is adódóan) olyan alacsony, hogy a felújítás piaci értéken nem térül meg”. Továbbá „a nagy energiafelhasználás mellé gyakran társulnak szerkezeti problémák, és alacsonyabb lakókomfort.”

felújításKeresztes László LórántLázár János