Lázár: vasútvillamosra, akkumulátorgyárra, élelmiszeripari infrastruktúrára kell beruházni

Augusztus 20-án Makón mondott ünnepi beszédet a térség országgyűlési képviselője. Lázár János szerint a jövőben olyan beruházások kellenek, amelyek az energia- és a klímaválság helyzetére is tekintettel vannak.

Lázár röviden elmondta, erkölcsi kötelesség a Szent István napi megemlékezés, majd méltatta Lantos Péter proffesszort, Makó új díszpolgárát.

Rátért arra, az a kor, amiben élünk, az ellentmondások, feszültségek, veszélyek kora. Aszályos a nyár, mégis arra gondolunk, életünk legkeményebb tele vár mindenkire Magyarországon és Európában. Háborús infláció, energia-ellátási nehézségek, járványhullámok, háborús válság jellemzi. Most mutatja meg a történelm, hogy mennyire fontos Szent István álma, az önálló Magyarország – fogalmazott.

Meglátása szerint ez az az egyensúlyra épül: a Nyugat, keresztény Európa és az önrendelkező magyar állam közti egyensúlyra. Európaiság, magyarság, szövetségben létezés és a saját utas járás – szerint az elmúlt ezer évben mindig meg kellett küzdenünk ezekért. 1990-ben új lehetőség adódott az egyensúly helyreállítására, de nem tudtunk élni ezzel. Az ország ,,balliberális vezetői” nem a magyar érdekeket képviselték külföldön, idegen pénzügyi érdekeket szolgáltak. Ennek 2010-ben vége lett, megtörtént a nemzeti szuverenitás újraértelmezése. Azóta hihetetlen gazdasági eredményeket értünk el. Ezeket most veszély fenyegeti: Nyugatról, Keletről és belülről is, ugyanis sokan feladnák az önellátáshoz való jogunkat.

Közölte, a háború árnyékában nagy mindenki felelőssége, főleg a döntéshozóké. Új világ jön a háborút követően, például más lesz az energiahelyzet. – Az építésre kell koncentrálnunk. Szent István idején templomok, várak épültek, most védművekre és új gazdaságra van szükség – fejttete ki. Védeni kell a rezsicsökkentést, a választópolgárok érdekeit, a családokat, a forintot. Továbbá olyan beruházások kellenek, amelyek az energia- és a klímaválság helyzetére is tekintettel vannak: öntözőrendszereket, csatornákat, akkumulátorgyárakat, víztározókat, élelmiszeripari infrastruktúrát, vasútvillamost kell létrehozni. Átgondoltabban kell építeni, mint az elmúlt 30 évben bármikor – fűzte hozzá.

augusztus 20Lázár JánosMakó