Lázár szerint irreális a 25 százalékos béremelés a Volánbusznál

Mint arról beszámoltunk, holnapra és hétfőre sztrájkot hirdetett a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, a munkabeszüntetés több hódmezővásárhelyi járatot is érinthet. Lázár János szerint a béremelés igénye jogos, a 25 százalékos mértéke viszont teljesen irreális.

A miniszter azt írta oldalán, ,,senki, sehol nem tud ekkora bérfejlesztést végrehajtani nemhogy az állami, de még a magánszektorban sem.” Úgy véli, ez a sztrájk ,,felelőtlenség„, ezért az említett szakszervezettel a bíróságon folytatják, a ,,felelős„, többi két tucat szakszervezettel pedig a tárgyalóasztalnál. Hiszen ott állapodtak meg 2023-ra vonatkozóan is, amit a munkáltató ,,fillérre” betartott.

A szakszervezet elnöke, Dobi István reagált a Lázár János által közzétett gondolatokra. Feltette a kérdést:

Miniszter úr, amúgy, ha meg nem sértem, Ön tudja milyen érzés az mikor egy munkavállaló keresete nem tart ki a következő hónap fizetéséig. Ön meg tudna élni nettó 300 000 forint munkabérből, mert a nagy átlag a Volánbusznál nem nagyon keres többet!

Nem értik, hogy egy bértárgyalásból, ha a munkajogi szabályokat betartja a munkáltató, hogyan lehet egy reprezentatív szakszervezetet kizárni. Szerintük ,,lehet fokozni a feszültséget ilyen burkolt fenyegetőzéssel„, de ha december 12. napjára összehívott érdekegyeztető tanácson nem áll elő a munkáltató a dolgozók nagytöbbsége által elfogadható bérfejlesztési ajánlattal, akkor 2024. január 7-8. napjára újabb, két napos sztrájk szervezésébe kezdenek.

béremelésLázár JánosSzolidaritás Autóbusz-Közlekedési SzakszervezetsztrájkVolánbusz