Lázár módosítaná a jogosítvány megszerzésének feltételeit

A B kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét érdemben át kell gondolni, át kell alakítani a személyautóra vonatkozó jogosítvány kategóriáját – a Világgazdaság cikke szerint a miniszter erről is beszélt egy keddi sajtótájékoztatón, amelynek témája eredetileg az új állami beruházási törvény elfogadása volt.

A téma az Árpád hídi gázolás kapcsán jött fel, de Lázár János elmondása szerint ettől függetlenül az Építési és Közlekedési Minisztérium megkezdte a KRESZ felülvizsgálatát a Belügyminisztériummal közösen. Az átalakítást ősszel társadalmi egyeztetésre bocsátják. A közlekedési jogszabályok módosítására azért van szükség, mert egyszerűen nem adnak választ az elmúlt húsz évben megváltozott közlekedési rendre.

Azt is közölte, hogy a hivatalos statisztikák szerint a hazai közúti balesetek csupán 30 százalékban vezethetők vissza sebességtúllépésre, az esetek több mint kétharmada a járművezetők rossz döntésének következménye.

„A jogosítványhoz kötött elméleti, gyakorlati tudás, valamint pszichológiai alkalmasság is felülvizsgálatot érdemel. Nemcsak jobb jogszabályokra van szükség, hanem jobban is kellene vezetni”

– emelte ki Lázár János.

Építési és Közlekedési MinisztériumjogosítványKRESZLázár János