Lázár minisztériuma átírná a kiemelt beruházásokról szóló törvényt

Még ősszel beterjeszti a kormány az állam beruházási rendjéről szóló törvényt az Országgyűlésnek – jelentette ki hétfőn a parlamentben Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettese és államtitkára.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt hétfőn arról beszélt, az éghajlatváltozás, a csapadék mennyiségének csökkenése, valamint a gazdasági szereplők miatt is veszélynek vannak kitéve a magyar tavak. A balatonaligai Club Aliga beruházást hozta fel példaként, szerinte a kormányhivatal környezetvédelmi engedélyt adott egy „környezetpusztító, durva beavatkozásra”. A képviselő arról érdeklődött, változtatnak-e ezen a gyakorlaton.

Lázár János építési és beruházási miniszter távollétében Csepreghy válaszolt. Elárulta, ősszel olyan törvényjavaslatot fognak az Országgyűlés elé vinni, hogy csak olyan beruházások valósulhatnak meg, amik garantálják, hogy az emberek hozzáférnek a tavakhoz és egyéb természeti kincsekhez.

Az államtitkár hozzátette, az aligai beruházást még nem kezdték el, a kormány pedig arra fogja kérni a beruházót, hogy kérje ki a helyiek véleményét, és csak ennek birtokában valósítsa meg a beruházást. Az új törvény ezt kötelezővé is fogja tenni.

BalatonCsepreghy NándorÉpítési és Beruházási MinisztériumKeresztes László Lóránt