Lázár kottájából játszik az agrártárca, ezermilliárdokat szánnak a vidékfejlesztésre

Meggyőzően érvelhetett Lázár János, mert a vásárhelyi honatya javaslataira rímmel az agrárminiszter tegnapi bejelentése, miszerint a kormány 4265 milliárd forintot fordíthat a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2027-ig.

Egy szeptemberi interjúban üzent először a kormánynak Lázár János. Úgy fogalmazott: „ha akarunk a magyar mezőgazdasággal, vidékkel kezdeni valamit, akkor abba pénzt kell tenni! A beruházásokba pénzt kell tenni!” Egyúttal azt is felvetette, hogy az uniós vidékfejlesztési támogatások nemzeti társfinanszírozását a mostani 15 százalékról legalább 30-40 százalékra emelje meg a kabinet. Múlt heti sajtóhír volt, hogy Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője arról győzködte Orbán Viktort és a kormány több tagját, hogy a 2019-es önkormányzati választások után a menekülőút a Fidesz számára a vidéken élők támogatásának megnyerése. 

A kormány történelmi léptékű forrást, 4265 milliárd forintot fordíthat a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2027-ig – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a szaktárca hétfői tájékoztatása szerint. A tárcavezető hangsúlyozta, óriási a jelentősége annak, hogy 2021-től – a korábbi évek 17,5 százaléka helyett – 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít az uniós vidékfejlesztési források mellé. A döntés a 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési program forrásainak megháromszorozását jelenti. A jövedelempótló támogatások révén pedig további 3272 milliárd forintnyi, 100 százalékban uniós forrásból segítik majd a hazai mezőgazdasági szereplőket.

Nagy István hozzátette, azt szeretnék, hogy a vidéki Magyarország lakói a legkisebb falvaktól a megyei jogú városokig egyaránt nyertesei legyenek a következő évtizedeknek. A miniszter kitért arra is, hogy a forrásból a teljes élelmiszeripar piacorientált modernizációja, valamint a biztonságos alapanyag-ellátás érdekében a mezőgazdasági termelés teljes körű környezetbarát korszerűsítése és precíziós gazdálkodásra történő átállítása is megoldódik.

AgrárminisztériumélelmiszeriparLázár Jánosmezőgazdaságvidékfejlesztés