Lázár Jánost a szélerőművekről kérdezték a parlamentben

Két ellenzéki párt két országgyűlési képviselője is nagyon kíváncsi, az építési és beruházási miniszter mit gondol a szélenergia hazai hasznosításáról.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdést tett fel Lázár Jánosnak. Az ellenzéki politikus a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkárának kijelentésére hivatkozva arra vár választ az építési és beruházási minisztertől, hogy ha kormány a jövő energetikájában a fő szempontnak a
„zöldülést és az ellátásbiztonságot” tekinti, akkor a kormányzat a „zöldítés” jegyében engedélyezni
fogja-e a szélerőművek telepítését?

Kanász-Nagy Máté ugyanebben témában írt Lázár Jánosnak. Az LMP-s honatya Orbán Viktor szavait idézte levelében, aki azt mondta, viták zajlanak a kormányon belül is a szélenergiáról. Lázártól pedig arra vár választ az országgyűlési képviselő: miniszterként melyik álláspontot képviseli a kormányon belüli vitában a vásárhelyi politikus, támogatja-e a szélerőművek telepítésének engedélyezését, s ezzel együtt támogatná-e a mostani, a telepítést gyakorlatilag ellehetetlenítő törvényi korlátok eltörlését?

A feltett kérdésekre jövő hétfőig, illetve október 17-ig kell válaszolni a miniszternek.

2016-ban mint Miniszterelnökséget vezető miniszter, éppen Lázár János terjesztette elő a parlamentben, hogy a villamosenergia-törvényt úgy módosítsák, hogy az addigi energiahatósággal szemben a kormány állapíthassa meg, mennyi szélerőmű építésére adhatnak ki engedélyt. Magyarországon 2011 óta nem helyeztek üzembe új szélturbinákat.

Demokratikus KoalícióÉpítési és Beruházási MinisztériumLázár JánosLMPOrszággyűlésszélenergia