Lázár János úgy véli, egy politikus ne gazdag legyen, hanem anyagilag független

A térség fideszes országgyűlési képviselőjét az M5 csatornán kérdezték David Lough: Nincs több pezsgő – Churchill és a pénz c. kötetéről, melynek ő az egyik kiadója.

Lázár János szerint az a legfontosabb kérdés, hogy egy politikus személyes függőségei a döntéseiben elhanyagolhatók-e, függetlenné tudja-e magát tenni, megőrzi-e az integritását. A beszélgetésben felidézte: a 20. század első felében a brit politikusoknak saját maguknak kellett előteremteniük a pénzt a választásai kampányukra. Churchill ezt újságírói munkájával kereste meg, majd hat évtizedes politikai karrierbe kezdhetett.

Churchillnek remek humora volt, a képviselőt a könyvet azért is ajánlja, mert angol humorral van tele. A munkássága ,,izgalmas és érdekes„, hiszen ,,soha nem hozott olyan döntést, amit gazdasági érdekek diktáltak, megőrizte függetlenségét.”

,,Mindenkinek törekednie kell a függetlenségre, egy politikusnak nem szabad, hogy a pénzszerzés legyen a tevékenysége fókuszában. Egy politikus ne gazdag legyen, hanem független. Ez a legfontosabb. […] Nem ördögtől való az, ha a politikusnak van köze a pénzhez, a gazdasághoz, a kérdés, hogy hol a határ. Politika nem létezhet gazdasági háttér nélkül”

– vélekedett Lázár.

Lázár János