Lázár János szerint protekcionista politikát fognak folytatni a magyar élelmiszeripar érdekében, a külföldi kiskereskedelmi láncok ellen

A kormánybiztos szerint az elkövetkező 10 év az utolsó esélyünk arra, hogy Magyarországon létrejöjjön az erős, önellátásra képes mezőgazdaság, a korszerű feldolgozóipar és élelmiszer-termelés. Erről a Portfolio Csoport által szervezett Agrárszektor Konferencia 2020 online rendezvényen beszélt Lázár János.

Hadat üzent a kiskereskedelmi multiknak Lázár János, írja a Pénzcentrum. A kormánybiztos elmondta, a pandémia által az egész világ leckét kapott abból, hogy mekkora értéket is jelent a függetlenség. Amennyiben a határokat le kell zárni, és az áruk meg az emberek nem közlekedhetnek szabadon, akkor az önellátás és az önellátásra való képesség felértékelődik.

A kép illusztráció (forrás: Agrárszektor)

Az erőforrásokat ráadásul nem csak a járványok, hanem a politikai viták is bizonytalanná tehetik. A magyar vidéken és a magyar agráriumban újra kell tervezni. Hozzátette, a rendszerváltásnak egyik sem a nyertese.

Meglátása szerint ma Magyarország járműország, mert a GDP 50%-a a járműiparból származik. Akinek pedig csak egy fő bevételi forrása van, az könnyen függőségi helyzetben találhatja magát. Az avéleménye, hogy a következő 10 év két legfontosabb kihívása az lesz, hogy a járműipar váltson sebességet, modernizálódjon és legyen környezetbarátabb, emellett pedig vissza kell építeni a magyar élelmiszeripart is.

Lázár János szerint a következő 10 év, de leginkább a következő uniós költségvetési ciklus az utolsó lehetőség arra, hogy Magyarország erős élelmiszeriparral rendelkező, önellátó ország legyen, a kitűzött cél eléréséhez vagy szövetkezetekbe kell tömörülni, lengyel mintára, vagy meg kell erősíteni a magyar feldolgozóipart, hogy a magyar alapanyagokat magyar cégek dolgozzák fel, magyar vállalkozások csomagolják és magyar termékként kerüljön a boltokba.

Az előadást követő kerekasztal beszélgetésen Lázár azt is elmondta, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni.

Forrás: Pénzcentrum

agráragrárképzésLázár János