Lázár János nyomására lehetett magyar menedzsmentje az RTL-nek

A Telex birtokába jutott egy vélhetően titokban rögzített, francia nyelvű beszélgetés magyar leirata, amely 2015 márciusában, Luxemburgban, döntően Guillaume de Posch és Dirk Gerkens között zajlott le.

Guillaume de Posch ebben az időben a luxemburgi központú RTL Group társ-vezérigazgatója volt, Dirk Gerkens pedig a hazai RTL, ekkor már elbocsátott vezérigazgatója. A feszült hangulatú beszélgetés során Gerkens – aki 1997-től állt az RTL alkalmazásában, ebből 2001 és 2015 között volt vezérigazgató – nem akarja elfogadni eltávolításának körülményeit, elsősorban a megítélt pénzügyi csomagot kevesli, illetve a felajánlott alternatív lehetőségeket sem tartja elfogadható ajánlatoknak.

A beszélgetés egy pontján Gerkens rákérdez, míg Guillaume de Posch jóváhagyólag válaszol arra a felvetésre, hogy a magyar kormány fellépése is szerepet játszhatott Gerkens eltávolításában. A beszélgetés alapján az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János, hazai menedzsmentet szeretett volna, és az RTL a feszült helyzetben (ebben az időszakban fenyegette az RTL-t a kormány például a magas reklámadókkal) ezt akceptálta.

De Posch: De mivel nehéz tárgyalásaink vannak jelenleg a kormánnyal, és ezek magas, jogi szinten zajlanak, szerintem normális, és nem haragudhatsz érte, hogy ilyen körülmények között átnézettem (itt egy jogász, vagy tanácsadó neve szerepel) minden olyan megnyilvánulást, ami Orbánt, Lázárt, a bizottságot vagy téged érint egy olyan témakörben, ami ezzel kapcsolatos. Ez nem nagy újság számodra.
Gerkens: Végül is jogi keret és minden. De azért elgondolkodom azon, miként jelenít meg majd ez nálatok a megegyezésben, amikor a Lázár megkér, hogy váltsátok le a vezetőséget, és ti ezt teljesítitek. Azért ez marhára az (nevetés).
De Posch: Hívhatod ezt megegyezésnek, szerintem nem ez a megfelelő szó. Ez csak a kormánnyal való kapcsolatunk értelmezésének kérdése. Ne felejtsd el, hogy sem Kotroczót, sem a többieket nem váltjuk le.
Gerkens: De a vezérigazgatót azért mégis lecserélitek.
De Posch: Igen, az üzleti tevékenységért felelős igazgató megváltozik.
Gerkens: Az ő (mármint Lázár) kérésére.
De Posch: Igen, az ő kérése volt, hogy magyar vezetés legyen (itt a leirat szerint egy rész nem érthető). Nem fogok kitalálni egy történetet. Nem mondom azt, hogy mi kívántuk ezt a magyar menedzsment kialakítását. Nyilvánvaló, ha nem lett volna ez a reklámadó, akkor nem tartanánk most itt.

Lázár János a Telexnek röviden úgy fogalmazott,

„erre a konkrét esetre nem emlékszem, de ha így történt, akkor arra büszke vagyok, mert mindig is azt vallottam, hogy az lenne a jó, ha a hazánkban működő külföldi cégek minél inkább magyar vezetőket alkalmaznának”.

Lázár JánosRTLRTL Klub