Lázár János: nem nevezhetjük magunkat agrárországnak – járműország vagyunk

Az agrárreformról indított videósorozatot a mezőhegyesi állami tangazdaság kormánybiztosa.

A járvány megmutatta, hogy az önellátás felé kellene lépnünk, hiszen ha lezárták volna hermetikusan a határokat, akkor 3-4 nap alatt elfogyott volna az élelmiszer a polcokról – erről beszélt a hvg.hu-n is összegzett videóban Lázár János. A politikus úgy látja, amellett, hogy nem képes a magyar agrárium a lakosságot teljességében ellátni, néhány ágazat, mint például a baromfiszektor, hatékonyságban is messze elmarad még a velünk együtt az unióhoz csatlakozó országokétól is.

Lázár agrárreformról szóló sorozata első fejezetének végén, amikor a teóriát végighallgatva az interjút készítő rákérdez arra, hogy a rendszerben hol a helye a kisebb gazdálkodóknak, azt válaszolja, hogy a vertikális integrációkban kell megtalálniuk a helyüket. Példának a Bonafarm csoportot hozza, ahol a mohácsi vágóhídra szállítanak be a szerződött sertéstartók. 

A felvételen arról is beszélt Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője, hogy a kormány meghátrált a kiskereskedelmi különadóban. „Hadd rójam fel ezt fideszesként a kormánynak” – tette hozzá az interjúban.

kiskereskedelmi különadókormányLázár Jánosmezőgazdaság