Lázár János: nem a helyi ügyekről szólt a választás

Az európai parlamenti és önkormányzati választásokat értékelve Lázár János a Rádió7-nek elmondta, hogy fényes győzelemként könyvelte el az eredményeket. Hozzátette azt is, hogy ő élvezte a kampányidőszakot, bár tudja, hogy másnak ez megterhelő szokott lenni. A miniszter szerint a vásárhelyi eredmények alakulásában óriási szerepe volt Magyar Péternek és a Tisza Pártnak.

A miniszter szerint a Fidesz 44,5 százalékos eredménye európai rekordnak számít, mivel nincs még egy párt Európában, amelyikre ilyen nagy százalékban szavaztak volna, ráadásul a Fidesz soha nem kapott ilyen sok szavazatot. Hozzátette azt is, hogy a kormánypártra teljes bel- és külpolitikai össztüzet zúdított az elmúlt néhány hónap, így különösen szép eredménynek tartja az elért százalékot, bár előzetesen magasabb fideszes mandátumszámot feltételezett.

„A meccsnek akkor van vége, amikor megnyertük” – idézte Lázár János a miniszterelnököt, értékelve a hódmezővásárhelyi önkormányzati választásokat. Kijelentette, hogy elfogadja, hogy a vásárhelyiek nem a fideszes jelölteknek szavaztak bizalmat, ugyanakkor leszögezte, hogy mostantól minden felelősség a városvezetést terheli, a kormány nem tehető felelőssé a város lemaradásáról.

A helyi kormánypárti jelöltekről elmondta, szerinte a városban a kormánypárt ellen és nem a lokális jelöltjeik ellen szavaztak az emberek, a miniszter szerint a jövőben olyan közszereplőkre lesz szüksége Vásárhelynek, akiknek van elképzelésük a településről.

Lázár János szerint a Tisza Párt felbukkanása és az, hogy Vásárhelyen nem állítottak jelöltet, tulajdonképpen eldöntötte a választást, mivel a helyhatósági választásokat is országos politikai kérdésként kezelték a választók, így a helyi ügyek kevésbé számítottak.

Jelenlegi tervei szerint 2026-ban nem indul újra az egyéni választókerületi mandátumért, de azért vannak még politikai ambíciói. A képviselői utódlásával kapcsolatban konkrétumokat nem mondott, illetve megjegyezte, hogy meglátása szerint Vásárhely, mint a legtöbb ellenzéki város – köztük Budapest – is a csőd szélén áll.

Megjegyezte, az utóbbi években szerinte több pénz ment el a fesztiválokra, „etetésre, itatásra”, mint városfejlesztésre, így azt fogja javasolni a kormánynak, hogy legyen egy helyi iparűzési adó, ennek reformja, ami megszünteti az eddigi rendszert, emellett elmondta, több uniós szintű projektben is dolgozik.

HódmezővásárhelyLázár JánosMagyar PéterMárki-Zay PéterTisza Pártválasztások