Lázár János hat év alatt 173 nap szabadságot fizettetett meg a vásárhelyiekkel

A mai, a ciklus első rendes közgyűlésének napirendi pontjai között szerepel Márki-Zay Péter polgármester idén bennragadt szabadságnapjainak megváltása is. A helyi Lázár- és az országos Fidesz-sajtó máris „busás jövedelem”-ről ír az eset kapcsán, miközben az elmúlt 14 évben rengeteg példa akadt rá, hogy polgármester vagy alpolgármester ki nem vett szabadságát kifizette a város, a rangsorban pedig a mostani polgármester igencsak hátul kullog. A csúcstartó maga Lázár János, aki hat évnyi polgármesterség alatt majdnem az összes szabadságát pénzben fizettette ki az önkormányzattal.

Az utóbbi napokban attól volt hangos Lázár János helyi szócsöve, a Promenád24, hogy Márki-Zay Péter „brutális összegű” szabadságmegváltást szavaztat meg magának. Attól eltekintve, hogy maga a kormányhivatal kötelez arra, hogy a lejárt ciklus végén a bennmaradt szabadságot a polgármesternek és az alpolgármestereknek pénzben fizessék ki – amit szerencsére az említett sajtótermék sem vitat -, a „brutális összeg”, amit Márki-Zaynak szabadságmegváltás címen kifizet a város, köszönő viszonyban sincs azzal, amit korábbi polgármestereknek, alpolgármestereknek ilyen címen juttattak. Mondhatjuk, ez a „bagoly mondja verébnek” tipikus esete.

Lássuk a számokat!

Lázár Jánosnak 2010-ben és 2012-ben is fizettek szabadságmegváltást, összesen 173 nap bennragadt szabadságnapért összesen 4 millió 486 ezer 888 forintot. (Az akkori 4 és fél millió Ft 12 év 75 %-os inflációjával ma 7 millió 852 ezer Ft lenne.) Az elmúlt 14 évben történt esetekből ő a csúcstartó, ami a megváltott napok számát illeti.

2017-ben Almási Istvánnak ennél is nagyobb összeget fizettek ki, 4 millió 672 ezer 727 forintot, mellyel 89 nap szabadságot váltottak meg.

Rajta van a hatos „befutó” listán Hegedűs Zoltán és Kószó Péter is, 2018-ban előbbinek 68 napért 2 millió 465 ezer 927 forintot, utóbbinak 71 napért 2 millió 574 ezer 718 forintot fizettek ki a fenti jogcímen.

És még jutalmat is…

Ha mindez nem volna elég, még jutalmat is fizettek – saját maguknak:

Kószó Péter 2013 és 2015 között összesen 5 millió 554 ezer 500 forint, Hegedűs Zoltán 2 millió 592 ezer 700 forint jutalmat fizettetett ki magának a várossal.

„Önök elhiszik, hogy az akkoriban parlamenti képviselőként is dolgozó Lázár János 2006 és 2012 között minden nap a városért dolgozott és alig néhány nap ment szabadságra? (Fiatal korára tekintettel a várossal kifizettetett 173 nap szinte egyenlő a hatévi teljes szabadságával…)” – teszi fel a kérdést mai facebook-bejegyzésében Márki-Zay Péter, aki azt javasolja a helyi Fidesz-sajtónak: „megemlíthetnék azt a szemtelenséget, hogy míg én 22-ben az éves szabadságom felhasználásával szabadidőmben kampányoltam, a féktelen mohóságáról ismert Lázár János az önkormányzati pénzek leszívása érdekében gyakorlatilag a négyéves ciklusra jutó teljes szabadságát pénzben váltotta meg!”

Összehasonlításul

6 és fél év után 28 nap szabadságért 1 millió 673 ezer 563 forint – ennyit fizetne ki most a város Márki-Zay Péternek. Ezzel a regnáló polgármester lecsúszott a hatos listáról...


FideszközgyűlésLázár JánosLázár-sajtóMárki-Zay PéterszabadságmegváltásVásárhelyvásárhelyi hírek