Lázár János: Ha valaki jól tud egy kocsit előre vezetni, akkor egy település előrevitele sem lehet olyan nagy probléma biztos kézzel

Augusztus 20-án reggeli fél 8-ra hívták össze az időközi helyhatósági voksoláson megválasztott mártélyi képviselő-testületet. Az új polgármester, Ambrus István székfoglalójában arra szólította fel a testület tagjait és a község lakóit, hogy dolgozzanak együtt Mártély jövőjéért. Az alakuló ülésen megválasztották a társadalmi megbízatású alpolgármestert, a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnökét, ugyanakkor egy korábbi adósság törlesztésének átütemezését is kérte a testület.

Mint ismert, a mártélyi képviselő-testület idén április 27-én oszlatta fel önmagát azt követően, hogy négy képviselő megszavazta az ezt előterjesztő egyéni képviselői indítványt. Néhány nappal az ülés előtt Lázár János, a település országgyűlési képviselője a település faluházában zárt körű megbeszélést folytatott ugyanazzal a négy képviselővel, akik megszavazták az önfeloszlatást. Köztudott, hogy a korábbi polgármester, Putz Anita és Lázár nem igazán szívlelték egymást, és a parlamenti képviselő nem is rejtette véka alá, hogy változást szeretne a település vezetésében.

A korábbi hat képviselőből egyedül Pótári Mihály maradt hírmondónak, akit az ünnepélyes eskütétel után azonnal megválasztottak a testület pénzügyi és ügyrendi bizottságának élére. Pótári személyén kívül még egy kapcsolódási pont volt az április végi és a mostani testületi ülés között. Az időjárás ugyanis – mintha jelezni szeretné, hogy a településen régóta feszülnek egymásnak a különböző érdekek és nézetek – mindkét alkalommal borús, sőt viharos volt. Ez persze nem zavarta a frissen megválasztott polgármestert és a testületi tagokat, hogy letegyék esküjüket és átvegyék megbízóleveleiket.

A mártélyi képviselő-testület tagjai tehát a következők lesznek a 2024-es önkormányzati választásig: Pótári Mihály, Szöllősi Sándor, Szín Dániel, Apró Mária, Vacsi Irén, valamint Mátrai-Székely Beáta. A polgármester Ambrus István lett, aki ellen egyedül Putz Anita, előző településvezető indult az augusztus 7-én megtartott választáson. Mind a hét testületi tag függetlenként indult a posztokért, de ez persze nem garantálja a teljes összhangot, hiszen ez volt a helyzet a korábbi testület esetében is, amely aztán látványosan ketté szakadt az utolsó hónapokban.

Az új polgármester rövid beszédben vázolta, milyen szellemben kívánja vezetni Mártélyt a következő két évben. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy településnek változásra van szüksége, és ennek érdekében a testület tagjainak együtt kell működniük. Biztosította a testületi tagokat és a helyi lakosokat arról, hogy az ajtaja nyitva áll majd mindenki előtt. Egyik legfontosabb feladatnak a bölcsőde felújításának befejezését nevezte. Utalt arra, hogy a település eladósodott, ezért központi támogatások nélkül nincs remény a fejlesztésekre. A turizmusban igen komoly potenciál rejlik, ezért ennek fejlesztésére különösen sok figyelmet kell fordítani – fogalmazott Ambrus István. A legfontosabb viszont az szerinte, hogy érjen véget a civakodás, hiszen egy ilyen kis település estében ez különösen hátráltatja a fejlődést.

Ezt követően Lázár János, országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait az új testület tagjaival. Mintha csak az általa támogatott Ambrus szavait szerette volna érzékletesebbé tenni, azzal a hasonlattal élt, hogy a hal csak előre tud úszni, úgyhogy egy ilyen halászfaluban meg kell érteniük a polgároknak, hogy nincs értelme a mögöttünk hagyott dolgokkal foglalkozni. Odaszúrt a korábbi polgármesternek azzal, hogy szerinte Putz Anita csak bezárkózott az irodájába, és szomorúan nézegette a kifizetetlen számlákat.

Lázár emlékeztetett arra, hogy a települések három forrásból juthatnak pénzhez. Az első a saját bevétel, ami sajnos Mártély esetében elenyésző, a másik a kormányzati támogatás, és ott vannak még az uniós pályázatok. A miniszteri posztot betöltő képviselő szerint ez utóbbi két csatornán érkezhet pénz Mártélyra. Azonban azt is hozzátette, hogy a döntéshozókkal jóban kell lenni ahhoz, hogy megnyíljanak a pénzcsapok. Végül utalt arra, hogy Ambrus Istvánhoz milyen korábbi munkakapcsolat fűzi. Azt mondta, ha valaki jól tud egy kocsit előre vezetni, akkor egy település előrevitele sem lehet olyan nagy probléma biztos kézzel. Ez célzás volt arra, hogy a polgármester valaha Lázár János sofőrje volt. Ezt követően a képviselő más ünnepi elfoglaltságaira hivatkozva távozott az ülésről.

A testület tagjai azonban maradtak, hiszen 13 napirendi pont megtárgyalása volt a feladatuk. Többek között Szöllősi Sándor személyében titkos szavazással egyhangúlag megválasztották a társadalmi megbízatású alpolgármestert. Neki havi bruttó 139 ezer forint tiszteletdíj járna, de Szöllősi jelezte, a település rossz anyagi helyzete miatt beéri ennek a felével is. A polgármester havi fizetése bruttó 650 ezer forint lesz, de ennek 15 százaléka még elszámolható költségtérítésként. A legutolsó napirend kezdeményezte, hogy egy korábbi adósság utolsó részletének kifizetésének ügyében kérjenek halasztást, ugyanis az önkormányzat számláján mindössze 5 millió forint körüli összeg van, ám a követelés több mint 7 millió forint. Ezt az előterjesztést is egyhangúlag támogatta a testület.

Ambrus Istvánképviselő-testületLázár JánosMártély