Lázár János emelné a tétet a vidékfejlesztésben, és differenciálná az agrártámogatásokat

Lázár János azt javasolja a kormánynak: fontolja meg az uniós vidékfejlesztési támogatások nemzeti társfinanszírozásának mostani 15 százalékról legalább 30-40 százalékra való megemelését. A politikus szerint a gazdaságok méretei alapján differenciálni kell az agrártámogatásokat.

„Ha akarunk a magyar mezőgazdasággal, vidékkel kezdeni valamit, akkor abba pénzt kell tenni! A beruházásokba pénzt kell tenni” – indokolta javaslatát Lázár.

Hozzátette: Lengyelországban – példának okáért – ez az érték 37 százalék. „Lehet, hogy ez az oka a lengyel-magyar különválásnak, és a lengyelek dobbantásának” – vélekedett a politikus közösségi oldalán közzétett interjúrészletben.

– Digitalizáció és automatizáció szükséges ahhoz, hogy minőségi élelmiszert állítsunk elő, hogy a termék visszakövethető, a termesztés és a termelés folyamata transzparens legyen. Ehhez olyan képzett munkaerőre van szükség, ami ma nem áll rendelkezésre a felsőoktatás és középfokú agrároktatás minősége miatt – mondta a vásárhelyi honatya.

Arról is beszélt, hogy ma Magyarországon a kicsi és közepes gazdaságok növénytermesztésből élnek, a nagybirtokok működtetik az állattenyésztő telepeket. Mindenkit kell támogatni, de nem egyformán, a méret alapján szükséges a differenciálás. A nagyoknak nem jövedelempótló támogatást kell adni, náluk a beruházást, a modernizációt kell ösztönözni. A kicsiknek és a közepeseknek jövedelmet kell biztosítani a rendelkezésre álló forrásokból.

Lázár Jánosmezőgazdaságvidékfejlesztés