Lázár János dönt, kap-e még tíz milliárdot Vásárhely a szennyvíztisztító fejlesztésére

Mától az Építési és Közlekedési Minisztérium veszi át a megszűnt Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. feladatait, így a Lázár János vezette tárca dönthet a hódmezővásárhelyi szennyvíztisztító fejlesztésének ügyében. 

Több mint két hónapja, 2022 októberében bírálta el a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) a vásárhelyi szennyvíztisztító modernizációjára kiírt közbeszerzésen beérkezett árajánlatokat: az eredményes eljárás során az A-Híd Építő Zrt.-t hirdették ki befutóként, amely nettó 16 milliárd 99 millió forintért vállalta a megbízást. A kiírásban szerepelt, hogy a projektre vonatkozó pénzügyi fedezetet biztosításával válik hatályossá az állami megrendelő és a kivitelező közötti megállapodás. 

December derekán rákérdeztünk a NFP-nél, 2022-ben érvénybe lép-e az egyezség, de nem kaptunk választ. Az állami cég honlapján azt közzétették, hogy a megszűnő társaság feladatait január elsejétől az Építési és Közlekedési Minisztérium veszi át. 

Mindenek tükrében nem kétséges, a Lázár János vezetése alatt álló tárca dönthet arról, hogy a 2021 nyarán 6 milliárd forintra emelt uniós támogatási keretet megfejeli-e még további tíz milliárd forinttal annak érdekében, hogy a beruházás megvalósulhasson. A munka elvégzésére három éve lesz a közbeszerzés nyertesének. 

Építési és Beruházási MinisztériumfejlesztésLázár JánosNemzeti Fejlesztési Programirodaszennyvíztisztító