Lázár János Csányi Sándorral adta át a felújított mezőhegyesi szakképző iskolát

Átadták a több mint egymilliárd forintból felújított mezőhegyesi szakképző iskola központi épületét szerdán.

Az MTI beszámolója szerint Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos úgy vélte, a mezőhegyesi technikum újjászületése ,,fordulatot, új korszakot jelenthet a magyar vidék számára”. Kitért arra, hogy Mezőhegyes az ország egyik leghátrányosabb térsége és kutya kötelesség esélyt adni az itt élőknek, aminek egyik legfontosabb eszköze az oktatás újjászervezése.

Szerinte a 21. század csatáit az édesvízzel és a termőfölddel lehet megnyerni, amiben mi, magyarok vagyunk a leggazdagabbak”. „Pénz tehát van, erőforrás van, tudás kell még” – mondta.

Beszélt arról is, ,,az országnak, a magyar gazdaságnak, a mezőgazdaságnak vannak erős emberei”, akik közül Csányi Sándor ,,a legerősebb, a legönállóbb és a legkarakteresebb”, és akinek szerinte ,,a vidék újjáépítésének az élére kell állnia”.

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány (MATE) elnöke úgy vélte, a mezőgazdaság kettős szorításban van: miközben egyre növekvő népességet kell ellátnia, aközben azt egyre környezetbarátabb módon kell tennie. Van piaci tér, szavai szerint a főleg Ázsiában növekvő népesség számára mi termelhetjük meg az élelmiszert, hiszen nagy előnyünk az édesvíz és a jó minőségű termőföld.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fenntartásában működő Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban 1,2 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések. Megújult az iskola központi épülete, korszerűsítették a bútorzatot és az informatikai eszközöket – mondta Tarkó Gábor iskolaigazgató. Az iskolában szeptembertől 68 településről csaknem 300-an kezdik meg tanulmányaikat.Az igazgató jelezte, hogy elkezdődött a kollégium felújítása és 250 férőhelyessé történő bővítése is. Várhatóan szeptemberben indul a könyvtárnak, nyelvi labornak és informatikai központnak helyet adó úgynevezett tanműhely felújítása. Az iskolát sportcsarnokkal is bővítik bruttó 3 milliárd forintból, amely a település sport infrastruktúráját is erősíteni fogja, a távolabbi tervek között pedig egy 33 méteres tanuszoda építése is szerepel.

Lázár János és Csányi Sándor

Az elmúlt években számtalanszor odaszúrtak egymásnak. A legemlékezetesebb ügy a következő volt:

Csányi Sándor az ország első számú uzsorása

 – mondta Lázár János még Miniszterelnökséget vezető államtitkárként 2013 augusztusában.

Pár héttel korábban Csányi mondott egy erőset Lázárra:

Lázár urat nem ismerem személyesen olyan jól, de nagyon tehetséges politikus, láthatjuk, milyen jól intézte a trafikügyet.

Az összetűzésnek a vége az lett, hogy Csányi beperelte Lázárt, amiért uzsorásnak nevezte. A bíróság végül szűk egy hónappal később bűncselekmény hiányában megszüntette a Lázár ellen rágalmazás vádja miatt indult büntetőperes eljárást.

Csányi SándorfelújításiskolaLázár JánosMezőhegyes