Lázár János a Fideszről: Sokkal több szív, szenvedély és lélek kell majd

Nem megfelelő kampánystratégiát folytattak, többek között ezért is vesztítette el utcai dominanciáját a Fidesz, emellett egy új erős ellenféllel is szembe kell nézniük 2026-ban – értékelte pártja jelenlegi helyzetét a Tranzit nevű tihanyi pártrendezvényen Lázár János, aki úgy ítéli meg, hogy a Fidesz generációváltási kísérlete kudarcosnak mondható.

„Nem elég a professzionális, hagyományos munkamódszer, sokkal több szív, szenvedély és lélek kell majd” – jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter szombaton a tihanyi Tranzit Fesztiválon. Szűk órás előadásában a tárcavezető értékelte azt az új helyzetet, amelyet Magyar Péter és a Tisza Párt megjelenése okozott a hazai közéletnek a június 9-i választások után. Elmondta, hogy a Fidesz szempontjából a 2026-os választások megnyerésének az az egyik nagyon fontos feltétele, hogy megértsék a Magyar Péter-jelenséget. Szerinte nagyon nagyot tévednek, akik azt mondják, hogy ezzel nem kell foglalkozni, mert úgyis múló lángolás.

„Az ellenfelet, a kihívót soha nem szabad alábecsülni, akármilyen is az. Aki három hónap alatt 30 százalékos politikai pártot tudott felépíteni, azt nem szabad alábecsülni. Azt egy olyan kihívónak kell tekinteni, akit meg kell érteni, fel kell dolgozni és meg kell érteni, hogy mi zajlik a politikában. Szerintem itt sebességváltásra van szükség.”

– jegyezte meg Lázár János.

Lehetetlennek nevezte azt a fennálló helyzetet, hogy a Fidesz helyett egy ellenzéki politikus uralja az utcát. Szerinte kiemelten fontos, hogy a párt vissza tudja szerezni az utcai jelenlétét. „Vissza kell szerezni az utcát, vissza kell szerezni a köztereket, vissza kell szerezni a falvak nyilvánosságát, a városok nyilvánosságát és a főváros nyilvánosságát. Ki kell tudni állni és ki kell merni állni”, tanácsolta a miniszter a tihanyi politikai fesztiválon.

Utólag hibának tartja, hogy az idei kampányban a Fidesz gyakran csak zártkörű rendezvények tartott, ahova csak regisztrációval lehetett bemenni. Hozzátette, úgy biztosan nem lehet nyerni, ha nem merik megkockáztatni a vitát.

Úgy tapasztalta, a választók számára teljesen világos volt, hogy „Magyar Péter azért van, mert volt egy Novák-ügy, volt egy kegyelmi ügy. Ha nem lett volna az egész Novák-ügy, akkor a Fidesz nem 44,8 százalékot kap, hanem 3-4 százalékkal többet”. A kegyelmi botrány rendkívül sokat ártott a kormánypárt megítélésének, Lázár János szerint ráadásul ez az ügy máig nincs kellően feldolgozva, ezért is érzékeli ő maga is, hogy a közösségeikben van egy elbizonytalanodás az ügy óta. „Becsületbeli ügy. A becsületünkön egy folt esett, ami nincs elrendezve és ezt szerintem nem szabad hagyni, mert ez egy olyan seb, ami gennyed ott az ember lábán és egyszer csak majd az egész lábat le kell vágni véletlenül, mert nem tudják megállítani a sebnek a terjedését és nem tudják meggyógyítani” – vázolta a tárcavezető.

A Fidesz generációváltási kísérletétről is beszélt, amelyet egyébként szerinte eléggé elhibáztak. „Az a problémánk van itt befelé, hogy próbáltunk itt egy generációváltást megszervezni, aztán az nem a legjobban sikerült, mint a Magyar Péter-Varga Judit-Novák Katalin és egyéb sokaság mutatja. Nem a legjobb projektünkként fut le, úgy tűnik” – jelentette ki, hozzátéve azt is, hogy ha arra építik a politikájukat, hogy a család és a gyerek a legfontosabb, „akkor nem lehet közöttünk olyan, hogy valamelyikünk egy pedofíliához kapcsolódó ügyben kegyelmet ad”. Szerinte ezzel Novák Katalin tulajdonképpen kivégezte az elmúlt tíz évben folytatott családpolitikai és népességnövelő munkájukat. Lázár János úgy látja, hogy maga az egész Magyar Péter-jelenség is a kegyelmi ügy következménye.

Megjegyezte, hiba lenne azt gondolni, hogy a Tisza Párt nem tud majd megerősödni és mindenhol 106 jelöltet állítani. Emlékeztetett arra is, hogy 2006 őszén a Fidesz is úgy nyerte meg az önkormányzati választást „jelöltek, média, adatbázis nélkül”, hogy tavasszal még kikaptak.

Tehát nem elég a professzionális, hagyományos munkamódszer, sokkal több szív, szenvedély és lélek kell majd.

– szögezte le a Fidesz politikusa.

2026-os választásokFideszközéletLázár JánosMagyar Péternyilvános beszélgetésTihanyTranzit fesztivál