Lázár János a 22. legbefolyásosabb közéleti szereplő

Nemcsak a 100 leggazdagabb magyar listáját állították össze idén is, hanem az 50 legbefolyásosabb magyart is összeszedték. Összesen 138 emberből választották ki a 11 politológus által a legbefolyásosabbnak tartott ötvenet – írja a hvg.hu.

A lista élén nem nagy meglepetésre Orbán Viktor áll, őt követi Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc. Rogán Antal a negyedik, Szijjártó Péter az ötödik, Matolcsy György pedig a hatodik. Őket Pintér Sándor, Varga Mihály és Hernádi Zsolt követi. A tizedik helyre jött előre az új köztársasági elnök, Novák Katalin, miután elődje, Áder János tavaly csak a 26. helyre került. A legnagyobb ugrás Lázár Jánosé, aki 26 helyezéssel van most előrébb, mint tavaly (22. helyen van), de a 4iG Zrt. vezetője, Jászai Gellért is 23 helyet javítva lépett előre a 26. helyre. A legjobban, 11 hellyel Kásler Miklós esett vissza, aki most csak a 39. helyet foglalja el.

Az 50-es lista öt új szereplője között ott van a politikába is beszálló Gattyán György (37. helyen), az új honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf (46. helyen), az 50. pozíciót pedig Németh Szilárd kaparintotta meg.

Az ellenzéki szereplők közül csak hárman kerültek be a top 50-be: Dobrev Klára a 43., Karácsony Gergely nyolc helyet esve a 30., Gyurcsány Ferenc pedig szintén nyolc hellyel hátrébb kerülve a 35. lett.

Az 50 legbefolyásosabb magyar közül csupán hatan nők. A már említett Novák Katalinon és Dobrev Klárán kívül ott van Orbán Viktor lánya, Orbán Ráhel (20. helyen) és a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is (21. helyen), Mager Andrea (23. helyen) és Schmidt Mária (24. helyen).

közéletLázár JánosMagyarország